Foto: Shutterstock
Kas gan var būt labāks par kraukšķīgu gurķi no sava dārza! Līdz gurķiem gan vēl nedaudz ir jāpaciešas, bet pašlaik ir īstais laiks, lai iegādātos sēklas un sāktu lolot kvalitatīvus dēstus. "Tavs Dārzs" vērsās pēc padoma pie stādu audzētājām, kuras labprāt dalījās ieteikumos, kuras gurķu šķirnes ir labākās audzēšanai uz lauka un siltumnīcā.

Ja vēl tikai plāno sēt gurķu sēklas, tad talkā nāks šis raksts, kurā soli pa solim aprakstīts, kā pareizi sēt gurķus, lolot dēstus, tos laistīt, kā arī uzzināsi pazīmes, kas norāda par to, ka gurķiem trūkst barības elementu. Savukārt šajā rakstā varēsi uzzināt gurķu rūgtenuma cēloņus, kā arī knifus, lai to novērstu.

"No gurķiem esmu iecienījusi šķirnes, kuras lieliski aug kā siltumnīcā, tā arī uz lauka, nav problēmu ar apputeksnēšanos, ir izcili ražīgas, izturīgas, nelieliem augļiem – līdz 10 centimetrus gariem gurķīšiem," stāsta stādu audzētavas "Sakstagals" saimniece Zaiga Graudiņa, kura gan piebilst, ka par gurķīšiem viņa sauc nepāraugušus augļus, kuri ir skaistā un sulīgi zaļā krāsā. Kā stāsta audzētāja, šādi gurķīši svaigā veidā, konservos, kā arī marinādēs un sālīšanai. "Ja gurķīšus laicīgi nenovāc un atstāj augt, krāsa balē, dzeltē, izaug brangi gurķi, kuri praktiski der tikai lopbarībai," uzsver Graudiņa.

Zaigas Graudiņas izvēle:


'Marinda' F1 – agra un izcili ražīga šķirne. Gurķīši ir 8 līdz 10 centimetri gari, raža līdz 30 kg/m2.

'Špingaļet' F1 – ļoti agra šķirne. Ziedi pušķos, augļi nelieli, nepāraug. Gurķi ir izcili garšīgi un bez rūgtuma.

'Tjoščin desrt' F1 – visagrākā šķirne. Gurķīši ir nelieli, melniem dzelonīšiem, izcili garšīgi. Savukārt konservēti ir kraukšķīgi un blīvi.

Foto: Shutterstock
Arī ģimenes dārzniecības "Neslinko" saimniece un tomātu audzētāja Elga Bražūne "Tavs Dārzs" lasītājiem dalās pieredzē par gurķu šķirnēm, kuras paši ir audzējuši.

Elgas Bražūnes izvēle:

'Adam' F1 – šķirne pašapputes, ātraudzīga, agri sāk ražot. Gurķīši slaidi ar gaišu galiņu, kas tos padara pievilcīgus. Sīks kārpojums, nav ass, viegli vācami. Var marinēt un skābēt. Šķirni Latvijā audzē vairākus gadus.

'Componist' ('Komponists') F1 – agra šķirne, gurķīši ar rupjām kārpiņām, ar plānu miziņu, bez rūgtuma. Pašapputes. Garšīgi svaigam patēriņam. Ražīgi, labi padodas agrajām ražām segtajās platībās. Piemērota mazdārziņu siltumnīcām. Derīgi skābēšanai un marinēšanai.

'Ekol' F1 – jaunāka, Latvijas dārzniekiem mazāk pazīstama šķirne. Gurķīši tumši zaļi ar rupjām kārpiņām, ja ražas vākšana aizkavējas – gurķīši nepāraug. Neattīsta daudz sānu dzinumus, viegli kopjama. Šķirne pašapputes, piemērota audzēšanai segtajās un lauka platībās. Ražu var izmantot svaigam patēriņam, var konservēt.

'Harmonie' ('Harmonija') F1 – ļoti agra pašapputes šķirne, gurķīši gaiši zaļi ar sīku kārpojumu un plānu miziņu. Raža ienākas strauji, jāvāc katru pārdienu. Īsti piemēroti mazsālīto gurķīšu gatavošanai. Latvijā šo šķirni ar labiem panākumiem audzē daudzus gadus.

'Kybria' ('Kibrija') F1 – izcili ražīga šķirne, gurķīši ar rupjām kārpiņām, kraukšķīgi svaigam patēriņam, tikpat labi ir piemēroti arī pārstrādei. Pašapputes šķirne, ko vienlīdz labi var audzēt siltumnīcās un uz lauka.

'Schubert' ('Šuberts') F1 – sīkkārpaina, pašapputes šķirne ar ļoti labu ražību visas vasaras garumā. Gurķīši aug strauji viens pēc otra, raža jāvāc regulāri. Garšīgi svaigi, labi garšo skābēti vai marinēti. Stāds izturīgs, piemērots audzēšanai segtajās un lauka platībās.

'Trilogy' ('Triloģija') F1 – Latvijā ieradusies pēdējos gados, vēl maz iepazīta, bet ir vērts iepazīties, mudina Bražūne. Pašapputes šķirne, ar spēcīgu ātraudzīgu augumu, mēreni zarojas. Katrā lapu žāklē veidojas vairāki gurķīši. Izcili ražīgi un garšīgi ar izteiksmīgu gurķu aromātu.

'Pasalimo' F1 – pats apputeksnējas. Šķirne labi pacieš īslaicīgi zemākas temperatūras. Piemērota gan agrajām, gan vēlākām ražām. Iesēti augusta pirmajās dienās, raža sākās septembrī un siltā rudenī turpinās visu oktobri. Gurķīši tumši zaļi, klāti rupjām retām kārpiņām, aromātiski svaigai ēšanai. Protams, tos var gan skābēt, gan marinēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!