Foto: No "Irbes bode" un Ligitas Svīķes privātā arhīva
Otrdien lielo lietavu dēļ cietuši vairāki mazdārziņi un lielās saimniecības – raža mirkst ūdenī un applūduši vairāki lauki. Sociālajos tīklos cilvēki dalās ar postažu un mēģina glābt, kas glābjams, savukārt speciālisti saka – vēl ir par agri spriest par postījumu apmēru, jārauga, cik ilgi lietavas vēl turpināsies.

Pirms ilgstošā lietus sākuma vakar Jelgavas apkārtni sasniedza īslaicīgas, taču pamatīgas lietavas, un tur kopš vakardienas vakara līdz šī rīta pulksten 11 nolijuši 47 milimetri lietus, taču visa mēneša norma ir 73 milimetri, vietnē "Facebook" vēsta Toms Bricis. Lietus dēļ Jelgavas novadā applūduši lauki.

Nakts lietavu dēļ nu zem ūdens guļ "Irbes bode" lolotie kartupeļi, gurķi, pupiņas un sīpoli. "Vasarās šādi vēl nav bijis, pavasaros gan. Pašlaik mēģinām to ūdeni dabūt projām – tīrām notekgrāvjus un no zemākajām vietām izsūcam ūdeni," stāsta "Irbes bode" saimnieks.

Foto: "Irbes bode" arhīvs

Lietavas skārušas arī Ligitas Svīķes skaistumdārzu un sakņu dārzu Rankā: "Šāda situācija dārzā ir pirmo reizi – sakņu dārzs šajā vietā ir piekto gadu. Visvairāk ir cietuši sīpoli, zirņi, burkāni, pupiņas, gurķi un sarkanās bietes. Ūdens vagās stāv no piektdienas lielajām lietavām, jo katru dienu nedaudz, bet tomēr līst."

Foto: Ligita Svīķe

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Gulbenes biroja Augkopības konsultante Ingrīda Šteinberga saka – šobrīd vēl ir grūti teikt un pārlieku agri spriest, kādas sekas atstās spēcīgās lietavas. Šādu ilgstošo spēcīgo lietavu laikā tiek aizskalota auglīgā augsnes virskārta un, kad tas notiek, raža tiek neatgriezeniski bojāta. Viņa norāda, ka labā ziņa ir tā, ka ir vasara, nevis rudens, kad nekas nežūst, un mums ir maigais Baltijas klimats. Ja lietusgāzes neturpināsies, pa diennakti dārzeņi un augi nenoslīks, un raža varētu būt vēl glābjama, jo ūdeņi noskries un augsne sāks žūt. Sliktā ziņa ir, ka ne visur ir sakārtotas meliorācijas sistēmas, tādēļ ūdens tik ātri neaizplūdīs un šādas vietās gan dārza labumi var neatgriezeniski izslīkt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!