Foto: Shutterstock

Tas, ka ziema šobrīd aiz loga arvien spēcīgāk pieņemas spēkā, nebūt nenozīmē, ka jāatmet ar roku jebkādu veselīgo augu audzēšanā. Kamēr pavasara un vasaras veltes gaida savu iznācienu, mums ir iespēja virtuvē ierīkot nelielu mazdārziņu ar šajā sezonā aktuāliem augļiem un dārzeņiem.

Dīgsti


Lai arī
dīgstu
ieviešana virtuvē kļūst aktuāla tieši pavasarī, tie tikpat sparīgi augs arī šajā laikā, tāpēc tas ir viens no ieteikumiem šajā sezonā. Patiesībā pat vismazāk apgaismotajā telpā un klimatā, kas nav piemērots augu audzēšanai, dīgsti būs tie, kas noteikti izveidosies. Tā kā tieši dīgšanas procesā dzinumos paaugstinās vitamīnu un minerālvielu saturs, tie ir īpaši vērtīgi mūsu uzturam ziemas periodā. Dīgsti ir ļoti dažādi un katra garšas gaume varēs atrast kaut ko sev piemērotu – mieži, kressalāti, lēcas, mungo pupiņas, Adzuki pupiņas, redīsu dīgsti un citi svaigie dzinumi ir tikai daļa no piedāvājuma.

Kad esi izvēlējies sev tīkamāko dzinumu veidu, sēklas ir kārtīgi jānomazgā tekošā ūdenī. Pēc tam ieber tās traukā, pārlej ar aukstu ūdeni un ļauj tām piebriest, noturot tur vairākas stundas. Pēc uzbriešanas sēklas atkal jānoskalo zem tekoša ūdens, un tad tās jāliek vai nu speciālā diedzēšanas trauciņā vai jebkādā traukā, kas ieklāts ar saslapinātu marli. Atkarībā no izvēlētajām sēklām, tās nepieciešams ik pārdienas noskalot un papildināt diedzēšanas trauku ar mitrumu.

Kad dīgsti ir izauguši un gatavi lietošanai, ir jāievēro to pareiza uzglabāšana ledusskapī. Lai nepieļautu pelējumu, reizi dienā noskalo dīgstus un uzglabā tos ietītus papīra dvielī.

Lociņi

Foto: LETA

Arī loki vairums no mums rada asociācijas ar pavasara aizsākšanos, taču tie savu dāsno vitamīnu devu piešķirs arī ziemas sezonā, turklāt, to audzēšana prasa ļoti maz. Sulīgie loki augs teju jebkurā traukā – krūzē, spainītī, stikla traukā un pat groziņā. Lai izaudzētu lokus, nepieciešams iegādāties sīksīpoliņus vai sīpolus, kam beidzies miera periods. Ātrāku vitamīnu ražu gan varēs sagaidīt no tiem sīpoliem, kam jau augšpusē būs redzami mazi zaļuma dīgsti. Sīpolus vari audzēt gan ūdenī, gan substrātā. Ja izvēlies sīpolu augšanu ūdenī, tad nevajadzētu sīpolu iegremdēt ūdenī vairāk par vienu trešdaļu, un lai loki būtu sulīgāki, ūdenim vari nedaudz pievienot cukura. Arī stādot substrātā, sīpolu nevajag pilnībā aprakt ar zemi, bet gan tikai trešdaļu no tā nosegt, un pārējā daļa, lai paliek atklāta.

Lai loki ilgāk saglabātos sulīgi un kraukšķīgi, katru reizi, kad noknieb vai nogriez loku, atstāj aptuveni centimetru garu asnu, lai tas var veiksmīgāk turpināt augt. Starp citu, nevajag vairīties no loka baltās daļas, jo tajā slēpjas lielākā daļa vērtīgo vitamīnu.

Lapu salāti

Foto: LETA

Ja esi salātu cienītājs un labprāt maltīti papildini ar svaigām salātu lapām, tad ir vērts tos izaudzēt pašam. Sagatavo trauku, kurā vēlies tos audzēt, izklāj tajā irdenu augsni un iesēj sēklas rindiņā, bet ne pārāk tuvu vienu otrai, lai būtu vieglāka ieaugšana. Audzējot lapu salātus, ir jāievēro regulāra augsnes mitrināšana, taču tā nevar būt arī slapja, tāpēc sākotnēji kasti var pārsegt ar plēvi, lai mitrums veiksmīgāk saglabātos. Tad, kad sēklas ir izdīgušas, plēve ir jānoņem.

Kad salāti ir izauguši, ņem vērā, ka tos vislabāk noplūkt vai nu agri no rīta, vai vakarā, kad ir vēsāks, tad salātu lapas ilgāk saglabāsies svaigas.

Kale jeb lapu kāposti

Foto: Shutterstock

Aizvadītajā gadā svaigo zaļumu pieprasījumā īpaši izcēlās kale jeb lapu kāposti, kas satur virkni vērtīgo vielu, un to var atpazīt pēc sačokurotajām lapām. Tā kā šajos kāpostos ir vērienīgs daudzums olbaltumvielu, kalcija, magnija un dzelzs, tad tie ir īpaši iecienīti svaigēdāju un veģetāriešu ēdienkartē.

Lai savā ziemas sezonas mazdārziņā ieviestu lapu kāpostus, nepieciešams sagatavot augsni gluži tāpat kā lapu kāpostiem, tikai šiem zaļumiem ir nepieciešams vienmērīgāks apgaismojums. Lapu kāpostu izmantošana ir aktuāla ne tikai salātos, bet arī zaļajos kokteiļos un dehidrēšanā, iegūstot veselīgus čipsus.

Burkāni

Foto: Shutterstock

Lai arī burkānus esam pieraduši audzēt vasaras izskaņā un rudenī, ziemas sezonā tie var veiksmīgi sevi pierādīt arī iekštelpu mazdārziņos, tādējādi nodrošinoties ar svaigiem un veselīgiem dārzeņiem. Un dažkārt tieši iekštelpās tos izaudzēt ir daudzkārt vieglāk, nekā dārzā zem klajas debess, kur tos priekšlaicīgi var apēst dzīvnieki.

Burkānu šķirnes ir ļoti dažādas, tāpēc audzēšanai iekštelpās vari izmantot kādu īpašu šķirni, jo gluži tikpat lielus burkānus kā rudens ražas laukā noteikti neizdosies izaudzēt. Izvēlies nelielu, mini burkānu audzēšanu, nodrošini tiem vienmērīgi mitru augsni un apbruņojies ar pacietību, jo burkāniem pirmie asni var parādīties tikai pēc divām nedēļām. Lai arī ar burkānu audzēšanu iekštelpās nevarēsi nodrošināt svaigi spiestas sulas rezerves katrai dienai, salātiem, sautējumiem, zupai vai uzkodai svaigā veidā tie būs īstajā vietā un īstajā laikā.

Citrusi

Foto: LETA

Varbūt sākotnēji šķitīs neiespējami izaudzēt citrusus mājas apstākļos, un pavisam iespējams, kādam ir bijusi neveiksmīga pieredze ar tā arī neizaugušiem citrusiem, tomēr, nezinot pāris svarīgas nianses, tas arī varēja neizdoties. Pirmkārt, citrusu audzēšanai ir nepieciešama speciāla augsne citrusu kokiem, otrkārt, augam ir jānodrošina saules gaisma uz vismaz astoņām stundām. Augsnei nebūt nav jābūt mitrai, tai ir jābūt sausai, tomēr regulāri dzirdinātai. Ja visi priekšnoteikumi tiek ievēroti, tad tas nav nemaz tik neiespējami tikt pie svaigiem un sulīgiem citrusiem arī drēgnajā ziemas laikā.

Mazie kartupeļi

Foto: stock.xchng

Arī rudens veltes, kartupeļus, ir iespējams izaudzēt iekštelpās. Un kāpēc gan to nedarīt, ja ir iespēja rokas stiepiena attālumā iegūt mazus kartupelīšus, kas lieliski noderēs svaigiem salātiem?

Lai izaudzētu mazos kartupeļus mājas apstākļos, ir jāizmanto tādi kartupeļi, kam ir izveidojušies dzinumi jeb tās saucamās ''acis''. Jo vairāk ''acis'', jo labāk. Pēc tam kārtīgi nomazgā kartupeļus, noberzē tos un sagriez uz pusēm. Izmantojot koka irbulīšus, iedur tos kartupelī tā, lai to var uzlikt uz ūdens glāzes vai krūzes un daļa kartupeļa iemērcas ūdenī. Novieto glāzi saulainā vietā un glabā to vairākas dienas, līdz parādās dzinumi. Vēlams ūdens saturu glāzē ik pārdienas nomainīt. Pēc tam izmantojot konteineri, kam apakšā ir caurumi, ieber tajā augsni un iestādi kartupeli, lai izdīgušie dīgsti sniegtos ārpus zemes.

Izaudzēt mazus kartupelīšus izdosies, ja ievērosi šos priekšnoteikumus, turēsi konteineru saulainā vietā un regulāri uzturēsi viegli mitru augsni. Taču nevajadzētu arī pārcensties ar ūdens daudzumu, jo pārlieku lielā mitrumā tie var sākt pūt.

Zirņu dzinumi

Zirņu dzinumi gan nav tie atpazīstamākie un izplatītākie vitamīni dārza veidošanā, taču uzturvērtības dēļ, tos ir vērts ieviest. Vislabāk tos izdosies izaudzēt seklos traukos vai konteineros, jo tiem nav dziļas saknes. Uzglabā dzinumus saulainā vietā un nodrošini tiem vienmērīgu ūdens daudzumu, tad arī dzinumi pietiekami ātri atjaunosies. Zirņu dzinumiem piemīt izteikti salds kraukšķīgums, tāpēc tie lieliski iederēsies svaigajās un veselīgajās maltītēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!