Foto: Shutterstock

Viedokļus un padomus nav grūti atrast jebkurā jautājumā, taču dažkārt ar vienu padomu nepietiek, tāpēc pieredzi par tomātu audzēšanas niansēm vaicājām dažādiem cilvēkiem, lai katrs varētu piemērot to labāko saviem apstākļiem un iespējām. Tā kā šobrīd strauji nogatavojas tomāti siltumnīcās, jo beidzot saules siltums ir pietiekams, tad apkopojām portāla Calis.lv foruma aktīvistu pieredzi tomātu laistīšanā, kas noteikti ir aktuāls jautājums ne vienam vien to audzētājam.

Viens no apspriestākajiem jautājumiem tomātu ražas gaidu laikā ir stādu laistīšana. Varētu domāt, ka šajā jautājumā ir viena patiesība, taču tomēr domas dalās šajā pieredzē un vieni kategoriski iesaka izmantot tikai siltu ūdeni, bet citi apgalvo, ka arī auksts ūdens, īpaši karstajās dienās, ir pat vēlams, jo tas atvēsina zemi. Par vienu taisnību droši vien pat vēl zinātnieki strīdas, tomēr visbiežāk foruma diskusijā dalībnieki rosina, ka silts ūdens ir vispiemērotākais, īpaši mūsu klimatiskajos apstākļos. Kāda foruma dalībniece dalās savā pieredzē, sakot, ka vecmāmiņa iemācījusi siltumnīcu laistīt vienmēr ar siltu vai remdenu ūdeni un noteikti ne tikko no akas izsmeltu, jo auksts ūdens rada šoku augam, tāpēc var tikt traucēta augšanas attīstība. 

Par to, kā iegūt siltu ūdeni, vieni iesaka laikus lejkannu izlikt saulītē, bet citi ierosina ieviest speciālu bunduli vai kādu mucu, kur uzglabāt ūdeni un ļaut tam sasildīties dienas gaitā. Izmantojot bunduli, kāds dārza entuziasts iesaka izvēlēties no metāla un ar emaljētu vai ar nerūsējošā tērauda iekšpusi. Savukārt tiem, kam nav iespējas izmantot vienmēr siltu ūdeni, bet tikai no akas smeltu vai no šļūtenes tecinātu, kāds foruma dalībnieks piekodina, ka tādās situācijās jālaista tālāk no kāta, nesaslapinot lapas. Laistot nost no paša auga, ūdens uzsūksies tur, kur nepieciešams, tāpēc nav nepieciešams liet to tieši virsū stādam, it īpaši tad, ja ūdens ir auksts. Ja tiks laistītas tikai saknes, tad ir mazāka iespējamība nopūt lapām un augļiem.

Kas attiecas uz laistīšanu, tad sastopami arī pieredzes stāsti par to, kad vislabāk laistīt tomātus siltumnīcā, un šajā jautājumā ieteikumos dominē viedokļi gan par agriem rītiem, gan vakariem. Vairākums gan tomātus iesaka laistīt tieši vakara pusē, jo tad ūdens būs saulē sasilis un novakarē tas arī mazāk iztvaikos no augsnes. Apkopojot šos viedokļus, katrs var pielāgot laistīšanu savam dienas režīmam un izvēlēties, kad to darīt ir visērtāk.

Laistot tomātus, jāievēro mērenība, jo tomātiem nepatīk ne pārkaltusi augsne, ne arī pārlieks mitrums. Nepietiekamas laistīšanas rezultātā lapas saplaisās, sakaltīs un nobirs, savukārt pārmērīgi laistīti tomāti būs ūdeņaini, turklāt mitrums radīs labvēlīgu vidi sēnīšu slimību attīstībai, savā pieredzē dalās foruma aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!