Foto: Shutterstock
Kalendārs rāda, ka pavasaris vairs nav aiz kalniem. Savukārt tas nozīmē, ka rosīgākie dārznieki jau var sākt domāt par tomātu audzēšanu. Arī saules gaisma lutina arvien biežāk un vairāk, tāpēc nebūs jāuztraucas par nepietiekošu apgaismojumu. "Better Homes and Gardens" dalās ar padomiem, kas jāievēro, lai tomāti mājas apstākļos augtu griezdamies.

Gaisma. Daudz gaismas


Tomātiem vajag patiešām daudz gaismas. Tāpēc pirmais noteikums, kas jāievēro – tomātu stādus jānovieto uz dienvidu logu palodzēm. Februārī gan saules gaisma var izrādīties par maz, tādēļ jāiegādājas speciāla lampa, kas nodrošinās pietiekamu apgaismojumu tomātu augiem. Pārcensties gan nevajag – kas pa daudz, tas pa skādi, tādēļ vislabāk mākslīgās gaismas lampu novietot aptuveni 10–15 centimetrus virs tomātiem.

Foto: Shutterstock

Siltums


Pietiekami augsta gaisa temperatūra īpaši svarīga ir augu dīgšanas periodā. Tādēļ konteineri ar sēklām jānovieto blakus siltuma avotam. Tas var būt gan apsildāmais paklājs, gan radiatori vai lauku mājas krāsniņa. Aptuveni 21 līdz 26 grādi ir piemērotākā gaisa temperatūra veiksmīgai tomātu audzēšanai. Arī caurvējš siltumu mīlošajiem tomātiem nav pa prātam, tādēļ tos jāsargā no liekām vēja plūsmām.

Mitrums, bet ne slapjums


Mājas apstākļos audzēti tomāti prasa regulāru laistīšanu. Katru dienu jāpārbauda vai augsne ir pietiekami mitra. Ja šķiet, ka mitruma gana, tad nav obligāti katru dienu jālaista. Savukārt, ja augsne ir sausa, tad jālej tik daudz ūdens, lai tas izsūktos cauri augsnei un nonāktu arī traukā, kas novietots zem podiņa.

Regulāra mēslošana


Tāpat, lai tomāti ātrāk augtu, nepieciešama mēslošana. Jau stādīšanas laikā augsni var samaisīt ar nepieciešamajiem minerālmēslojumiem. Arī augšanas periodā jāatceras par regulāru mēslošanu, jo bieža laistīšana ātri izskalos vajadzīgos minerālus.

Visiem vajag plašu telpu


Sējot tomātus mazos konteineros, obligāti jāseko to augšanas procesam. Tiklīdz stāda augstums sasniedz 15 centimetrus, to jāpārstāda lielākā traukā. Savukārt, ja izvēlētie konteineri ir pavisam maziņi, tad iespējams par pārstādīšanu jādomā ātrāk. Jo lielāks konteiners, jo vairāk saknes var plesties plašumā. Izvēloties podiņu tomātiem, jāpārliecinās, ka tam apakšā ir drenāžas caurumi pa kuriem varēs iztecēt liekas mitrums.

Foto: Shutterstock

Apputeksnēšana


Dažkārt telpaugiem nepieciešama palīdzība, lai tie varētu veiksmīgāk apputeksnēties. Tomāti ir pašapputes augi, kas nozīmē – tiem nav nepieciešami cita auga ziedputekšņi, lai tiktu pie augļiem. Kad tomāti sāk ziedēt, tos katru dienu var nedaudz sakratīt, tādējādi imitējot vēju. Maiga un saudzīga kratīšana veicinās apputeksnēšanos. Arī ventilators var paveikt līdzīgus rezultātus.

Atbalsts


Iekštelpās augošiem tomātiem bieži vien ir vāji stumbri. Tādēļ tos vistiešākajā nozīmē jāatbalsta. Par atbalstu var kļūt jebkurš koka stienis, kas piesiets ar aukliņu pie tomāta stumbra. Tikai atbalsta stienis jāsprauž uzmanīgi, lai nesabojātu auga sakņu sistēmu.

Tomāti uz balkona


Ja ar vasaras iestāšanos mājās audzētus tomātu stādus plāno turpināt audzēt uz balkona, tad būtiski ir pievērst uzmanību šķirnei. Racionālu apsvērumu dēļ nevajadzētu izvēlēties tomātu šķirnes, kas izaug lielas un kuplas. Šobrīd veikalos nopērkamas vairākas zemo tomātu šķirnes, kas ne vien labi augs puķu podā, bet arī izskatīsies stilīgi.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!