Foto: Shutterstock

Tomātu ražas laikā jādomā ne tikai par to, kur visas gardās ogas likt, bet vērts arī padomāt par nākamā gada ražu, lai nākamgad nepaliktu bešā. Kā pareizi novākt tomātu sēklas, "Tavs Dārzs" stāsta pieredzes bagātā tomātu kolekcionāre Natālija Zeltiņa.

Lūk, kas jādara soli pa solim, lai pareizi novāktu tomātu sēklas:

  • Sēklu jāpaņem no otrā, trešā ķekara. Jāizvēlas šķirnei raksturīgs tomāts – ne pārāk liels, ne mazs.
  • Tomāts jāpārgriež uz pusēm horizontāli. Ar tējkarotes palīdzību jāizņem no tomāta sēklas kopā ar visām gļotām un jāsaliek tās trauciņā.
  • Tomātu sēklas raudzē apmēram trīs, četras dienas, atkarībā no temperatūras. Katru dienu ir jāmaisa, lai neveidojas pelējums. Tomātu sēklas ar visām gļotām paliks kā ūdens – tas nozīmē, ka sēklas ir gatavas.
  • Sēklas lielā ūdens daudzumā jāsāk mazgāt. Tās sēklas, kuras uzreiz nenogrimst, bet "peld" pa ūdens virsu, jāmet prom. Savukārt sēklas, kuras nosēžas, ir jāpaskalo un pēc tam jāžāvē.
  • Sēklas jāžāvē apmēram +40 grādu temperatūrā, ne lielākā, lai sēklas neaiziet bojā. Katras tomātu šķirnes sēklas pēc žāvēšanas var ietīt papīrā vai ielikt kastītē. Tās jāuzglabā sausā vietā.
  • Kā brīdina kolekcionāre, sēklas reizēm pirmajā gadā nedīgst, bet otrā, trešā – tad gan.

Ja tev ir kāds jautājums par augiem dārzā, to audzēšanu, stādīšanu vai citiem dārza darbiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!