Foto: Shutterstock

Tumšas krāsas, ķirštomāti, dzelteni un klasiski sarkani – tomātu šķirņu ir vesels lērums, kā arī atšķirīgas ir to audzēšanas prasības. "Tavs Dārzs" vērsās pēc padoma pie tomātu selekcionāres un entuziastes Natālijas Zeltiņas, kura dalījās padomos par to, kuras tomātu šķirnes ir izturīgākās audzēšanai uz lauka.

"Uz lauka audzēti tomāti – tomēr tā ir loterija," piebilst tomātu selekcionāre. "Ja būs vēsa un lietaina vasara, mēs varam darīt visu, ko mēs gribam, bet nekas labs tāpat mums nesanāks." Viņa iesaka labāk parūpēties par nojumēm tomātiem vai arī tos stādīt siltumnīcās.

"Principā uz lauka mēs varam stādīt visas tomātu šķirnes, kas nav pārāk liela auguma," iesaka Zeltiņa.

Selekcionāres ieteikumi izturīgākajām tomātu šķirnēm, kuras var audzēt uz lauka:

'Cēsu agrais' – tomāti ir nelieli, izturīgi, labi zied un labi aizmetas auglīši. Ražo tik, cik vasara atļauj. Laba šķirne, Latvijā selekcionēta. Var teikt, ka tā mums ir visizturīgākā.

'Sliņķa sapnis' – ļoti laba šķirne, tomāti ir apaļi, gludi, ļoti laba garša un kvalitāte. Samērā izturīgi, nevajag arī veidot. Tomēr, kad augļi nogatavojas, tie plaisā.

'Princese Anita' – tomāti palieli, pat līdz 150 gramiem. Ļoti labi aizmetas, ir "gaļīgi" un nav serdes. Izturīgs un spēcīgs krūms. Tomātiem ļoti laba garša un kvalitāte.

'Maskavas agrie' – arī laba šķirne, tomātu stāda augstums ir 80 centimetri līdz pat metram, atkarīgs no tā, kādā zemē aug. Garšīgi – miltaini un saldi tomāti.

'Neslinko Agata' – bagātīgi ražo, uz lauka krūms būs augstumā no 80 centimetriem līdz pat metram. Augļi sarkani, lieli un vidēji lieli, apaļi un gludi, ar labu tomātu garšu. Visos Latvijas dārzos labi aug.

'Žiks' – plūmjveida tomāts, krūms augstumā sasniedz aptuveni 80 centimetrus, veido vairākas galotnītes. Tomāti labi gan salātos, gan konservēšanā. Izturīga šķirne.

'Ziemeļu karaliene' – šķirne, kura Latvijā ir neilgi, bet ļoti labi sevi ir parādījusi. Sarkani, ovāli un garšīgi tomāti. Pirmie tomāti varētu sasniegt pat 300 gramus, un tie gatavojas vienmērīgi.

'Lapsiņa' – oranži, gareni un palieli tomāti, var būt pat 100 gramus smagi. Garšīgi, bet Zeltiņa tos labāk iesaka konservēt.

'Princese Diāna' – garšīgi un saldi tomāti, labi aizmetas.

'Zelta gabaliņs' – oranži, apaļīgi tomāti ar smailu galiņu. Labi zied un aizmetās. Ļoti simpātiski tomāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!