Foto: Shutterstock
Ir sākusies jaunā dārza sezona, un pilsētās aktīvi norisinās pavasara tirgi ar lielu stādu bagātību, dodot iespēju tiem dārzkopības entuziastiem, kas nevēlas nodarboties ar piņķerīgajiem sēšanas un piķēšanas darbiem, tikt pie kārotajiem stādiem. Kā noskatīt veselīgākos un ražīgākos no tiem, skaidro dārzkopības eksperti.

Pirmais stādu kvalitātes rādītājs būs to audzētājs un tirgotājs, uzsver dārzniecības "Neslinko" dārzniece Saiva Pekuse. Būtiski izvēlēties audzētāju, kas spēj pastāstīt par konkrēto šķirni, tās augļiem un dot padomus audzēšanā. "Audzētājam nevajag būt zināmam un populāram, bet, ja tirgotājs nespēj atbildēt uz pircēja jautājumiem, tad varam domāt, ka tas tomēr nav tik kompetents un nepārzina šķirnes, kuras audzē, līdz ar to stādi var būt izaudzēti nekvalitatīvi."

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais eksperts dārzkopībā Māris Narvils stāsta, ka indeterminantās šķirnes un hibrīdi augumā būs garāki, lauka tomāti – kompaktāki. "Ja prasāt lauka tomātus, tiem nevajadzētu būt izteikti gariem. Vienmēr vajag pajautāt, lai raksturo šķirnes. Viennozīmīgi skaidrs, ka speciālās stādaudzētavās pirkt būs drošāk, jo audzē jau ilgus gadus un savu darbu zina."

Uz stādu piegādi vai saņemšanu pakomātos Pekuse raugās ar bažām. "Ja iepriekš stādi varēja apsalt, ilgstoši stāvot mašīnās un pakomātos, tad šobrīd ir ļoti liels risks, ka kastēs stādi pārkarsīs. Ir jāizvērtē, vai vēlme saņemt tuvāk dzīvesvietai atmaksāsies, jo tā var zaudēt lielus līdzekļus nekvalitatīvu stādu iegādē. Piemēram, tomātu stādus kastēs ir grūti ievietot – parasti tie ir vismaz 60 centimetrus gari – un tos kastē var tikai ielocīt." Arī tirgos jāaplūko, vai transportēšanas laikā stādi nav aplauzti, kā arī – vai uz tiem nav manāmi kaitēkļi vai slimības pazīmes.

Dārzeņkopības eksperte Mārīte Gailīte uzsver, ka pašlaik vietējo audzētāju stādus par savu upuri varētu būt izvēlējušās laputis, kas vizuāli būs redzamas. "Bet Latvijā nav tik bezatbildīgi audzētāji un tirgotāji, kas piedāvās utainu augu. Veikali gan var iedzīvoties kaitēkļos." Dārzkopības eksperts Narvils iesaka arī aplūkot, vai stādu lapas nav apgrauztas, kas varētu liecināt, ka pie tiem paviesojušies kailgliemeži.

Pirms iegādes jāaplūko stādu lapu krāsa.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!