"Kur un kā hurma aug dabā, varbūt to var stādīt arī pie mums? Cik šis auglis ir vērtīgs?" žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Anna.

Hurmas jeb ebenkoki ir vasarzaļi, 10–15 m augsti un apmēram 10 m plati koki. Tomātiem līdzīgie lodveida augļi var būt dzeltenā, oranžā vai sarkanā krāsā. Dažas šķirnes veido bezsēklu augļus. Vispopulārāko šķirņu augļi pēc nogatavošanās kļūst ļoti saldi (sharon augļi ir saldeni jau pirms novākšanas un pirms kļuvuši mīksti), un tiem nav sēklu. Hurmu audzē pārsvarā Ķīnā, Korejā, Japānā un citur.

Brīvā dabā tās sastopamas subtropu apgabalos, kur minimālā temperatūra ir +10 °C. Aktīvās augšanas laikā, lai labi ražotu, hurmām nepieciešams vismaz 1400 saulainu stundu. Šos augļaugus audzē saulainā vietā, nodrošinot apūdeņošanu. Potcelmiem izmanto galvenokārt Diospyros virginiana sēklaudžus. Lielākajai daļai hurmu šķirņu ir viendzimuma ziedi. Visplašāk audzētajām šķirnēm ir tikai sievišķie ziedi. Tās var ražot augļus arī bez apputeksnēšanas, taču tad augļi ir mazi un ar savelkošu garšu, tāpēc tuvumā jāaudzē apputeksnētājšķirne ar vīrišķajiem ziediem. Parasti pietiek ar vienu apputeksnētājaugu uz 8–10 sievišķajiem augiem. Šķirnēm mēdz būt dažāds augstums. Punduršķirnes un puspundurauguma kokus veido līdzīgi kā ābeļu vainagus. Brīvā dabā hurmu bojā tripši, bruņutis, augļu mušas.

Hurmas augļos atrodami cukuri (galvenokārt glikoze un fruktoze), olbaltumvielas, pektīnvielas un proteīni, arī karotīns un C vitamīns. Simt gramos augļa ir 50–70 kalorijas. Hurmu visbiežāk ēd svaigā veidā. Tā sevišķi labi garšo ar saldējumu un dažādos augļu salātos. Hurmu pasniedz arī ar sieru un pie karstajām uzkodām.

Salcietīgās ebenkoku formas spēj gluži labi pārziemot arī Latvijā. Piemēram, Nacionālā botāniskā dārza kolekcijā pašlaik ir divi pusotra metra augsti Virdžīnijas hurmas stādi – tie aug labi un neapsalst, bet vēl neražo. Grobiņas privātajā botāniskajā dārzā aug trīsgadīgs hurmas koks, kas sasniedzis krūšu augstumu. Jau vairākus gadus ebenkoki ir arī augļkopes Ineses Drudzes kolekcijā. Viens no viņas izaudzētajiem kociņiem trīs gadu vecumā devis pirmo ražu. Augļkope stāsta, ka Latvijas dārziem vispiemērotākā ir Virdžīnijas hurma, kā arī šķirnes 'Meader', 'Rossyanka', 'Nikitskaja Bordovaja' (salcietība līdz -30…-35 °C), kurām stādus var iegādāties Kijevā. Ebenkokiem, tāpat kā persikiem, dārzā jāatvēl labākā vieta, tiem patīk augt siltumā, saulītē, aizvējā. Augļi pie mums ienākas diezgan pavēlu (oktobra sākumā), reizē ar pašiem vēlākajiem ziemas āboliem.

Ja vēlas audzēt hurmu no sēklām, tās var pasūtīt eBay. Ja ir pieejami potcelmi un iemaņas potēšanā, pie Ineses Drudzes var sarunāt potzarus šķirnēm.

Ziemas augļu karaliene hurma: kā izvēlēties un ko pagatavot

Veikalos un tirgū šobrīd pieejami ļoti daudzi ziemas sezonas augļi - mandarīni, apelsīni, granātāboli, arī hurma, kas daudziem ir mīkla, jo kļūdaini asociējas ar sīvu garšu un neizpratni - ko no tāda ērma pagatavot?

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock
Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas franču gaumē ar karamelizētu hurmu

Foto: Shutterstock
Plānās pankūkas jau tā ir bezgala gardas, bet ja tās tiek aizdarītas ar karamelizētu hurmu un sviesta mērci, tad vienaldzīgo nav. Šo kombināciju ļoti ieteicams papildināt ar plombīra bumbiņu.

Lasīt vairāk

Rudenīgi hurmas salāti ar kazas sieru un mandelēm

Foto: Shutterstock

Šie atsvaidzinošie salāti ir lielisks veids, kā visā krāšņumā izbaudīt saulainās un sulīgās hurmas sezonu. Salāti ir pagatavojami pāris minūšu laikā un neliks vilties pat visizsmalcinātākajiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Hurmas ievārījums ar vaniļu

Foto: iStock
Klāt īstais brīdis, kad vārīt hurmas ievārījumu, lai "oranžo brīnumu" varētu baudīt līdz pat pavasarim, kad hurmas sezona jau sen būs noslēgusies!

Lasīt vairāk

Gardais un gaisīgais hurmas krēms

Foto: Shutterstock

Ziema ir īstais laiks, kad baudīt hurmu! Izmēģini gardo hurmas desertu - krēmu ar olbaltumu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!