Foto: Shutterstock

Tomāti siltumnīcās jau sārtojas, kā arī tiek likti uz kārā zoba, bet līdz lauka tomātu ražai vēl ir nedaudz jāpagaida. Ražas gaidās "Tavs Dārzs" ar speciālistes un zinošu tomātu kolekcionāru palīdzību skaidro, vai lauka tomātiem jāizlauž pazarītes jeb "padusītes", jo skaidrs – siltumnīcas tomātiem bez šī procesa neiztikt!

Uzrunātie audzētāji un speciāliste ir vienisprātis – jālūko, kas par tomātu šķirni ir iegādāta, kā arī jāskatās, cik labi tā aug uz lauka. Iespējams, ka būs šķirnes, kuras sakuplos un lapas būs jāparetina, bet būs šķirnes, kurām šo procesu varēs izlaist. Kā stāsta dārzeņkopības speciāliste Mārīte Gailīte, ir garas tomātu šķirnes, kuras audzē, atbalstot pie mietiņiem. Šādām šķirnēm noteikti jāaplauž "padusītes", bet ir šķirnes, kurām it nemaz šo procesu nevajadzētu veikt. Kā pajoko Mārīte Gailīte – lai tās lauka tomātu šķirnes "aug, kā grib!".

Arī dārzeņu šķirņu kolekcionārs Jānis Andersons sarunā ar "Tavs Dārzs" norāda, ka pazarīšu kniebšana lauka tomātu šķirnēm ir atkarīga no šķirnes. Svarīgi – lai krūms nesaaug par biezu! "Jāvēro šķirnes, tajā skaitā ir jāskatās, cik tā zemīte ir lustīga, trekna un dūšīga," padomos dalās kolekcionārs. Taujāts par par vietējām šķirnēm, kurām nav vajadzīga "padušu" izkniebšana, Andersons min 'Sliņķa sapni,' 'Lauķi' un 'Žiku'. Tiesa, šogad viņam šīs šķirnes [aut. – 'Lauķis' un 'Žiks'] padevušās brangas, īsti rekordisti, kā rezultātā viņam tomēr nāksies kniebt laukā pazarītes. Parasti gan viņš iztiek bez lauka tomātu "padušu" kniebšanas. "Bija jābūt 80 centimetru gariem, izauga 150 centimetri!" tā par šķirnēm 'Žiks' un 'Lauķis' saka audzētājs. Viņš arī novērojis, ka šogad dārzā tomāti negrib sārtoties. Kā prāto audzētājs – pie vainas, visticamāk, ir laikapstākļi.

Savukārt tomātu kolekcionāre Austra Zaļuma kā vienu no vietējām lauka tomātu šķirnēm, kurām nav jālauž pazarītes, min 'Princesi Diānu'. Lapas šim tomātam nav arī lielas. Savukārt ir lauka tomāti, kuri sasniedz 60 līdz 70 centimetru garumu – tiem gan, kā iesaka kolekcionāre, lapas nedaudz no apakšas ir jāpalauž, lai tās nenoēno tomātus.

Kā tomātiem izkniebt pazarītes, lūko šajā rakstā, savukārt šeit varēsi uzzināt izturīgākās lauka tomātu šķirnes, kuras iesaka kolekcionāre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!