Foto: Shutterstock

Drēgnā un aukstā ziema ir aiz muguras, kas liek gavilēt dārzniekiem, jo klāt ir pavasaris un jaunā dārza darbu sezona! Darāmo darbu ir lērums, tāpēc "Tavs Dārzs" ir sarūpējis nelielu špikeri, kas palīdzēs vadīties aktuālajos dārza darbos.

"Pavasarī augļukokiem, košumkrūmiem un dzīvžogiem jāveic mēslošana," atgādina uzņēmuma "Civinity" apzaļumošanas nodaļas vadītāja un dārzniece Linda Rulle. Kā stāsta dārzniece, mēslošanas līdzekļu piedāvājums ir ļoti plašs, kā arī izvēle ir ļoti liela, taču uzmanība jāvērš uz to, lai mēslošanas līdzekļa sastāvā būtu ar slāpekļa pārsvars. "Lai precīzāk noteiktu vēlamo mēslošanas līdzekļa sastāvu un nepieciešamo daudzumu konkrētajai vietai vai augiem – vēlams nodot augsnes analīzes, kur zinoši speciālisti palīdzēs noteikt vajadzīgo sastāvu," pamāca speciāliste.

"Augļukoku vainagus var sākt veidot jau ziemas beigās un pabeigt līdz ar sulu cirkulācijas sākumu," piebilst Rulle, "pēc tam augļukokus varam griezt atkal no jūlija līdz rudenim." Viņa atgādina, ka agrā pavasarī izgriežami lielāki zari, bet vēlāk vasarā jāizgriež ūdenszari. "Krūmiem pavasarī varam veikt atjaunojošo aprgiešanu, izgriežot vecākus zarus līdz zemei vai spēcīgam dzinumam un pēc nepieciešamības noīsinot pārējos dzinumus," padomos dalās dārzniece.

Viņa iesaka arī veikt dzīvžoga otrreizēju apgriešanu, ja nu vasaras otrā pusē šis darbiņš ir aizmirsts. "Tad to var izdarīt arī tagad, līdz lapu plaukšanai," dārza darbus ieskicē dārzniece.

Tāpat "Tavs Dārzs" no padomu vācelītes ir sarūpējis noderīgus rakstus par darāmajiem dārza darbiem pavasarī – augļu koku potēšanu, veco zaru izgriešanu, vainaga veidošanu, mēslošanu, koku stādīšanu, kā arī padomus, lai pēc ziemas aukstā perioda uzfrišinātu savu mauriņu.

Atceries, ka pavasaris ir arī īstais laiks, lai savu dārziņu papildinātu ar jauniem stādiem! Šeit atradīsi Latvijas stādaudzētavu apkopojumu visos novados, bet šajā rakstā vari aplūkot trīs stādaudzētavas, kas atrodas netālu no Rīgas. Mazu iedvesmas devu vari smelties arī šajā rakstā, kur stādaudzētāji iesaka labākos košumkrūmus dārzam, bet šeit vari aplūkot stādaudzētāju topu, kurā tiek izvēlētas krāšņākās peonijas.

Ja arī tev ir kāds jautājums par dārza darbiem, sēšanu vai dārza labiekārtošanu, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!