Foto: Shutterstock
Kad sulīgie āboli nolasīti, kartupeļi, bumbieri un nobriedušie tomāti arī, jādomā, kā to visu pienācīgi uzglabāt, ja nav iespējas to visu ātri vien noēst. Uzglabāt dārza labumus vēlākam noteikti vajag, tāpēc gudrības, kas būtu jāievēro, par sliktu atsvaidzināt nenāks.

Ne visiem ir pagrabs, un pat ja ir, jāzina, kā labāk nolikt glabāšanai gan ābolus, gan kartupeļus, pretējā gadījumā labumi var necerēti ātri sabojāties. Piemēram, vēl zaļos tomātus, tāpat kā ābolus, nav ieteicams likt kārtu kārtas vienu virs otra. Tie saspiedīsies un sāks bojāties salīdzinoši ātri, tāpēc vai nu nodrošinies ar lēzenām kastēm, vai arī starp kārtām saliec vairākas avīzes.

Pēc ''Tavs Dārzs'' pieredzes, kartupeļus, ja nav pagraba, ieteicams glabāt kastēs, kur sabērti salmi, smiltis vai zāģu skaidas. Tas vajadzīgs, lai lielā aukstumā tie nesasaltu, un pēc tam atkūstot, nepelētu. Arī burkānu uzglabāšanai ir šādi tādi knifiņi. Piemēram, pēc izraušanas lakstus noteikti jānolauž līdz saknes galvai. Vislabāk to darīt vācot, jo pat neilga burkānu atrašanās kopā ar lakstiem veicina dažādu slimību attīstību, kas vēlāk, glabāšanās laikā, var sabojāt visu ražu. Ja laksti pēc izraušanas vēl kādu laiku ir klāt, burkāni arī ātrāk vīst. Tad nu – ja vēlies kraukšķīgus un sulīgus burkānus vēl ziemā, šo der ielāgot!

Allaž esi prātojis, kāpēc sīpoli tik ilgi nesaglabājas? Kā izrādās, tiem visvairāk tīk temperatūra no +4 līdz +8 grādiem vai arī no +18 līdz +22 grādiem. Tieši temperatūrā no +8 līdz +18 grādiem sīpoli bieži vien sāk slimot un bojāties. Savukārt ķiplokiem vispiemērotākā ir istabas temperatūra.

Šādas un vēl citas mazas nianses tomēr ir ļoti būtiskas, lai lolotā raža arī pēc dažiem mēnešiem būtu kā tikko novākta. Izlasi, iegaumē un iegūtās zināšanas pielieto praksē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!