Foto: Publicitātes foto

"Daba mūs pārbauda. Galvenais neraut ārā vīnkoku, jo augs nav vainīgs, ka šādi sanāca," tā pēc bargajām salnām šajā pavasarī teic vīnogu audzētāja, zemnieku saimniecības "Skāduļi" īpašniece Jana Drēviņa. Sarunā ar "Tavs Dārzs" viņa pastāsta lietas, kas pašlaik darāmas ar vīnkokiem dārzā.

Jana Drēviņa neslēpj, ka pašlaik vīnkokiem ir liels šoks, tāpēc tos nepieciešams pēc salnām īpaši lutināt ar slāpekli saturošu mēslojumu, lai tie sakopotu savus spēkus un turpinātu augt. Tāpat augu var palutināt ar pāraudzētu nezāļu vircu vai biohumusu – šie produkti šobrīd augam būtu pašā laikā.

Tas jādara tad, kad vīnkoki ir atguvušies no sala, kā arī tiem ir redzami zaļi dzinumiņi.

"Jaunie vīnkoki, kas bija ietīti plēvē un bija ziedpumpuros, nosala. Caur saluma vietām tagad sulo. Tas ir ļoti smagi šiem kokiem," skaidro audzētāja, kas mēģina augus pēc salnām īpaši palutināt. "Slāpeklis ir tas, kas pavasarī augam dod vislielāko spēku." Dārzkope mudina augu pašlaik arī barot caur lapām, kā arī pie augsnes virskārtā ap vīnkoku ar kādu lauzni izveidot caurumus, lai ātrāk mēslojums nokļūtu pie auga saknēm. Mēslojot tieši zem auga, pastāv liela iespēja ar mēslojumu lutināt nezāles vai citus augus, kas aug zem vīnkoka.

Šajā rakstā vari gūt vērtīgus padomus par to, kā rūpēties par vīnkoku, lai varētu iegūt bagātīgu ražu, bet šeit vari gūt padomus vīnkoku stādīšanai siltumnīcā un atklātā laukā.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to vai kopšanas darbiem pavasarī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!