Foto: vīnogu stādaudzētava - zemnieku saimniecība "Skāduļi"

Vīnogu ķekari drīz tiks likti uz kārā zoba, bet līdz tam brīdim vēl mazliet jāuzgaida. Kā varam parūpēties par savām vīnogām pašlaik, kā arī - kā šī vasara ietekmēja vīnogas, portālam "Māja&Dārzs" padomos dalās stādaudzētavas – ZS "Skāduļi" īpašniece Jana Drēviņa.

Kā šī vasara patika vīnogām? Kā uzsver vīnogu audzētāja, vīnogu dārzā katru gadu ir jauni pārbaudījumi un pieredze. "Vēsais pavasaris mazliet nogurdināja vīnogas. Jūnija sākumā par tām parūpējoties un piebarojot, vīnogas skaisti ziedēja un aizmetās ogas. Mazliet bija problēma segtajās platībās, jūnija karstums vēli ziedošām šķirnēm traucēja ogu aizmešanos," tā "Skāduļi" saimniece. Viņa novēroja, ka mālainās augsnēs vīnogas jūtas labi arī karstumā, bet problemātiskāk bija ar smilšainām augsnēm. "Tur vīnogas bija spēcīgi jālaista, īpaši tās, kuras ir izveidojušas lielu vainagu un apsegušas kādu terasi vai nojumi," norāda Drēviņa.

Pēdējais vasaras mēnesis vīnogas nesaudzē. "Karstajam laikam sekoja vēsais un mitrais augusts, kas bija un vēl joprojām ir labvēlīgs miltrasu sporu attīstībai. Šogad novērojamas abas miltrasas – gan īstās, gan neīstās miltrasas attīstība," informē vīnogu audzētāja, kura vienlaikus atzīst – problemātiski ir atrast saulainu brīdi, lai nomiglotu vīnogu.

Veicamie darbi pie vīnogām vasaras izskaņā

Miglo pret miltrasu. "Katrs kopējs parasti atrod sev tīkamāko un piemērotāko preparātu. Mēs saimniecībā izmantojam dabai draudzīgākus mēslošanas un augu aizsardzības līdzekļus," uzsver Drēviņa. Viņa stāsta, ka īstās miltrasas apkarošanai noder dažādi sēra preparāti ( "Skāduļi" izmanto šķidro sēru), taču neīstai miltrasai palīdzēs vairāk vara preparāti ("Skāduļi" izmanto vara un cinka preparātu, kas vīnogai paaugstina imunitāti pret šo slimību).

Cīnās ar lapsenēm. "Liela problēma šogad piemājas vīnogu dārzos ir lapsenes, kas bojā un apēd saldās, agrās vīnogas," atzīst "Skāduļi" saimniece. Kā cīnīties ar lapsenēm? Viņa iesaka izkarināt lapseņu ķērājus vai slazdus. Tāpat vīnogas viņa iesaka smidzināt ar ēterisko eļļu un ūdens maisījumu - tas mazinās lapseņu kāri uz saldajām ogām. "Tomēr, ja lapsenes ir iesākušas mieloties un atradušas saldo aromātu, tās aizbaidīt ir sarežģītāk. Izmantojam piparmētru, citroneļļu un lavandas eļļu," atklāj Drēviņa.

Rakstā zemāk vari lasīt vēl citus noderīgus padomus par vīnogām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!