Foto: Shutterstock

Dārzkopji aprīlī rosās pilnā sparā, daži entuziasti ir tik čakli, ka, neraugoties uz aukstajām naktīm, jau sastādījuši neapkurināmās siltumnīcās tomātus. Vai tiešām jau drīkst? Kad ir īstais laiks šim darbam, lai tomāti priecētu ar labu ražu? "Tavs Dārzs" padomu vaicāja pieredzes bagātiem tomātu kolekcionāriem.

"Tavs Dārzs" uzrunātie eksperti neslēpj – pašlaik tomātu stādīšana neapkurināmajās siltumnīcās ir pāragra.

Kā atzīst tomātu kolekcionāre Natālija Zeltiņa, viņa tomātus neapkurināmajās siltumnīcās stāda vien ap 10. maiju, kad zemes slānis jau ir sasilis vismaz 10, 12 centimetrus. "Ja stāda ātrāk, tāpat nīkuļos, raža nebūs ātrāka, piemetīsies vēl visādas slimības," uzsver Zeltiņa. "Šogad cilvēki sasteidz tomātu stādīšanu – ziema bija nekāda, iesējuši daudz ātrāk. Ja nu lieli stādi, tad labāk pārstādīt lielākā podā."

Savukārt tomātu kolekcionāre Austra Zaļuma atklāj, ka viņa tomātus podiņos nes uz siltumnīcu, jo pa dienu siltumnīcā ir ļoti silts, bet uz nakti, lai tomāti nenosaltu, viņa tiem uzklāj vairākas agrotīkla kārtas. Pagaidām kolekcionāre tomātus augsnē neizstāda, jo tā vēl ir pārāk auksta, to parasti dara maijā, kad zeme ir iesilusi. "Visu aprīli vēl tādu vēsu sola, stādīt zemē vēl ir par ātru," piebilst tomātu audzētāja, "tomāti telpās mokās, vajag nest ārā – gribi vai negribi." Pērnpavasar viņai gadījusies skāde ar tomātiem – tie, kuri stādīti tuvāk sienai, apsaluši. Tomātu eksperte savus izaudzētos stādiņus no aukstā laika sargā, nesot uz nakti siltumnīcā traukus ar karstu ūdeni.

Arī dārzeņu šķirņu kolekcionārs Jānis Andersons sarunā ar "Tavs Dārzs" uzsver, ka neapkurināmā siltumnīcā tomātus varētu stādīt vien tad, kad vismaz 10 centimetru dziļumā augsne būtu iesilusi līdz +10 vai +12 grādiem pēc Celsija. Audzētājs neslēpj, ka katram īstais brīdis tomātu stādīšanai ir atšķirīgs, jo arī katrā Latvijas vietā tie laikapstākļi ir citādāki. "Pie Siguldas dzīvojot, man tas parasti ir no 5. maija līdz 15. maijam,"norāda Andersons. "Šogad vispār ir interesanti, ja salīdzina ar cietiem gadiem, jo pašlaik ir ļoti aukstas naktis, stādu attīstība ir novēlota, piemēram, caurmērā tomātu stādi ir 2 līdz 3 centimetrus īsāki."

Kā uzsver audzētājs, lai būtu pilnīgi droši par saviem lolojumiem, tos zemē var stādīt pēc 10. maija, ne agrāk. "Var arī stādīt tūlīt pat, protams, ja mēs naktī tiem siltumnīcā varam nodrošināt siltumu, vismaz +7 vai + 8 grādus pēc Celsija. Ja būs bez apsildes un uznāks -2 vai -3 grādi pēc Celsija, tad tiem var pienākt beigas. Tas ir risks," uzsver Jānis Andersons. "Tomātiem var segt vairākās kārtās agrotīklu, tie augs un attīstīsies lēnāk. Savukārt ar svecēm ir tā – ja pa daudz piedūmo, tad arī augiem tas var būt par sliktu." Taujāts par to, ko gan varam pašlaik darīt pie tomātiem, kolekcionārs teic, ka tos var piķēt – arī viņam esot krietns tomātu stādu pulks, kas jāizpiķē.

Savukārt rakstos zemāk vari lūkot vērtīgus padomus un pieredzes stāstus par tomātu audzēšanu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!