Foto: Shutterstock
Zemeņu sezona tūliņ jau ritēs pilnā sparā – varēs doties dārzā, lai baudītu pasakaini gardās ogas! Lai gan šķiet, ka zemenēm vienīgie draudi ir laikapstākļi un putni, kas ir gatavi ogas noknābāt, tā nebūt nav! Tām uzglūn arī kukaiņi un kaitēkļi, kas iemīļojuši arī auga lapas!

Laikraksts "Latgales Laiks" šoreiz aplūko iemeslus, kāpēc zemeņu lapas sāk sārtoties. Kā izrādās, tās ir slimību priekšvēstnesis!

Nereti uz auga lapas var redzēt dažādus plankumiņus. Kā vēsta laikraksts, sākumā tie ir sarkanīgā krāsā, bet vēlāk tie paliek brūni. Lapas virspusē arī izveidojas sēnes konidiālās sporas, kas, kā raksturo "Latgales Laiks", atgādina spilventiņus. Šī sēne pārziemo uz zemeņu zaļajām, nobirušajām un bojātajām lapām. Tad, kad sporas ir izžuvušas, tās atkal izplata kukaiņi un arī vējš. Kā atzīmē laikraksts, šī zemeņu slimība īpaši bīstama augustā un septembrī.

Kā cīnīties ar lapu sārtošanos

Tomēr ir arī vēl kāds iemesls, kāpēc lapas sārtojas – tām trūkst barības vielu. Laikraksts mudina pagatavot īpašu preperātu, lai palīdzētu zemenēm. Spainī jāieber 1/3 organiskā mēslojuma un 1 tējkaroti kālija mēslojuma. Šo saturu jāpārlej ar ūdeni līdz spaiņa malām, bet pēc 3 diennaktīm var veikt jau auga piebarošanu. Jāņem vien vērā šādas proporcijas: 1 litrs masas uz 10 litriem ūdens. Tāpat jāatcerās, ka šis šķīdums ir jālej nevis uz lapām, bet uz auga saknēm. Gadījumā, ja augam nav manāmas slimības pazīmes, laikraksts iesaka lapas nogriezt, jo tas zemenēm nekādi nekaitēšot. Savukārt augsni ap krūmu var nobērt ar zāģskaidām.

Kā raksta "Latgales Laiks" , augam jau laicīgi jānorauj nokaltušās lapas, jāseko, lai zemeņu stādījumi nebūtu pārāk biezi, kā arī laikus jāveic profilaktiskā apstrāde. Nokaltušās lapas jānovāc ne tikai vasaras sezonā, bet arī rudenī! Tad arī ap augu jānolasa citi gruži, kas ir palikuši dārzā pēc sezonas beigām.

Zemeņu lapas ne tikai sārtojas slimību vai barības vielu trūkuma dēļ, bet tās citu nokrāsu var iegūt arī dabisku procesu iespaidā. Laikraksts ziņo, ka tās var būt temperatūras svārstību rezultātā vai arī pārlieku skābās augsnēs. Kā mudina "Latgales Laiks" – pirms rīkojies, rūpīgi izanalizē situāciju!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!