Foto: Shutterstock
Katrs esam piedzīvojuši to brīdi pēc vakariņām, kad virtuvē atklājas nenomazgātu trauku aizkrauta izlietne, drupaču pilna grīda un netīra plīts… Kā saimniekot tā, lai arī gatavošanas procesā neizskatītos pēc kaujas lauka un lai pēc maltītes notiesāšanas nebūtu jāpavada atlikusī vakara daļa, uzkopjot atstāto haosu? Vairāku pavārgrāmatu autore Feisa Duranda atklāj savus noslēpumus, kā uzturēt virtuvi vienmēr tīru un kārtīgu.

1. Izmanto atkritumu bļodu 

Atkritumu bļodas izmantošana virtuvē ietaupīs ne tikai laiku, bet arī nemitīgo staigāšanu no "darba stacijas" līdz atkritumu tvertnei. Izvēlies vidēja izmēra, vēlams nerūsējoša metāla bļodu, ko vienmēr turi sev tuvumā - izmet tajā mizas, iepakojumu un citas atliekas, kas rodas saimniekojot virtuvē.

2. Liec lietā salokāmu virtuves dēlīti

Viens no veidiem, kā pasargāt virtuves grīdu no drupačām, dārzeņu gabaliem un citiem sīkumiem, ir izmantot salokāmu virtuves dēlīti. Noteikti zini, kas notiek, ja tikko sagrieztos dārzeņus no lielā koka dēļa mēģini iedabūt katlā - gabaliņi "pamūk" katrs uz savu pusi un daži no tiem noteikti nonāk uz grīdas. Dēlītis ar uzlokāmām malām no šīs klapatas noteikti pasargās.

3. Atkritumu šķirošana

Ja šķiro atkritumus, dari to gudri - gadījumā, ja gatavojies izmantot daudz metāla vai stikla burku un citus iepakojumus, jau laicīgi sagatavo attiecīgās atkritumu tvertnes, novietojot tās virtuves darba virsmas tuvumā.

4. Pieliecies un pacel

Patiesībā šī ir tik vienkārša pamācība - negaidi gatavošanas procesa beigas, lai uzslaucītu grīdu. Ja nokrīt kāda oga vai cukura grauds, uzreiz pieliecies un to pacel. Tas pats attiecas uz izlijušu šķidrumu - tas ir jāsaslauka uzreiz. Šāda rīcība turklāt samazinās paslīdēšanas risku un iespēju, ka kaut kas būs paripojis zem virtuves skapīšiem un aizmirsts, sāks bojāties.

5. Izmanto vēlreiz

Īpaši gadījumos, kad top kūkas un smalkmaizītes, un tiek izmantotas dažāda izmēra karotes un mērkarotes, uzreiz tās neliec izlietnē, bet gan speciāli šim nolūkam domātā glāzē. Ja vēlreiz pēc brīža vēlēsies pievienot vēl vienu karoti cukura, tev nebūs jāņem jauna karote, bet varēsi izmantot jau lietoto. Samazināsies mazgājamo priekšmetu apjoms un tava darba virsma būs kārtīgāka.

6. Padomā par ūdeni

Visas tīrības pamatā ir ūdens - nekad nesāc darbu ar pilnu trauku mazgājamo mašīnu! Ja tādu neizmanto, vari izlietnē ielikt bļodu ar ziepjūdeni - liec tajā netīros priekšmetus, lai neapkalst un lai tie nemētājas pa visu apkārtni.

7. Izvairies no taukiem

Vieni no visgrūtāk iztīrāmajiem traipiem virtuvē ir tauku traipi - it īpaši, ja tie ir nedaudz iekaltuši. Tāpēc cepšanas un fritēšanas gadījumā ieteicams izmantot īpašu eļļas aizsargu, kas sprakšķēšanas gadījumā pasargās tauku nonākšanu uz drēbēm, traukiem un visiem apkārtējiem priekšmetiem.

8. Lai nenopil un nenotek

Gadījumos, kad gatavojies mērīt vai pievienot kādam ēdienam tādus "grūti vadāmus" šķidrumus kā medu vai sīrupu, dari to virs izlietnes vai trauku mazgājamās mašīnas. Tas pats attiecas uz izsmidzināmo eļļu. Šādi tu sagatavosies gadījumiem, ja kāda pile nenonāks vēlamajā traukā, bet notecēs garām - ietaupīsi sev vienu uzkopšanas reizi.

9. Uzkop nekavējoties

Ja izlietnē vienmēr turēsi bļodu ar ziepjūdeni, pastāv iespēja, ka uzkopšana gatavošanas procesa gaitā notiks raitāk - pēc dēlīša izmantošanas, varēsi uzreiz to nomazgāt, pēc virsmas notīrīšanas varēsi to uzslaucīt.

10. Nesteidzies!

Ieteikums nesteigties ir visvienkāršākais un visģeniālākais no visiem. Jo tieši mūsu vēlme darīt desmit darbus vienlaicīgi, bieži rada vislielāko haosu. Ja darīsim darbiņus secīgi un bez lieka stresa, kārtība un tīrība būs dabiska procesa sastāvdaļa. Tad būs pietiekami laika nolikt katru virtuves piederumu savā vietā, uzslaucīt un sakopt, pirms sākt nākamo gatavošanas posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!