Foto: Shutterstock
Ne vienmēr un visur ir atrodamas trauku mazgājamās mašīnas - kā veikli nomazgāt vakariņu traukus ar rokām, lieki netērējot laiku un materiālus? Portāls "Buzz Feed" apkopojis sarakstu ar padomiem, kurus ievērojot, ikvakara pienākums kļūs nedaudz patīkamāks un ātrāk paveicams.

1. Neliec netīros traukus izlietnē.

2. Blakus izlietnei novieto bļodu, kas paredzēta tieši netīro trauku “savākšanai”.

3. Videi un maciņam visdraudzīgākā metode ir traukus mazgāt izlietnē ievietotā bļodā, kurā ieliets karsts ūdens. Turklāt šī metode arī ietaupa laiku. Vari arī vienkārši notecē ielikt aizbāzni un izlietni piepildīt ar ūdeni. 

4. Sāc mazgāt traukus vienu pēc otra.

5. Ja tuvumā redzi katlus vai pannas, kuri ir īpaši netīri, pirms sāc darbu ar pārējiem priekšmetiem, ielej netīrākajos objektos ūdeni un ļauj tiem pamirkt.

6. Mazgāšanu sāc ar tīrākajiem traukiem un noslēdz ar netīrākajiem.

7. Mazgāšanas pareizā secība: glāzes, ēdamrīki, šķīvji, pannas un katli.

8. Čuguna pannas mazgā pēdējās, kad izlietnē vairs nav ziepjūdeņa.

9. Visvienkāršākā žāvēšanas metode - uz uzlietnes uzlikta cepeškrāsns restīte.

10. Ātra trauku slaucīšanas procesa atslēga - dvielis ar labu mitruma uzsūkšanas spēju (piemēram, mikrošķidras dvieļi).

11. Skapītī virs izlietnes vari ievietot žāvēšanas resti, kurā ievietot traukus tūlīt pēc nomazgāšanas - liekais ūdens notecēs izlietnē.

12. Piedegušu pannu visvieglāk izmazgāt ar dzeramo sodu un etiķi.

13. Pienu un cieti saturošus produktus jāmazgā ar aukstu ūdeni, jo karstā tie izveido līmei līdzīgu konsistenci.

14. Kā visvienkāršāk “noņemt” pielīmētās cenu zīmes vai burciņu etiķetes? Pagatavo škīdumu no augu eļļas un dzeramās sodas. 

15. Blenderi visvienkāršāk iztīrīt, ielejot tajā ziepjūdeni un uz brīdi ieslēdzot.

16. Ja gatavoties darboties ar kristāla priekšmetiem, izlietnes apakšpusi izklāt ar frotē dvieli.

17. Nelieto par daudz trauku mazgājamā šķidruma! Vairums cilvēku neprot pareizi izmantot veikalā nopērkamās ziepes un lieto tās krietni par biežu. Kā labot šo kļūdu? Paņem bļodiņu, pievieno trauku mazgājamo šķidrumu, ūdeni un kārtīgi samaisi. Mērcē šai šķīdumā trauku lupatiņu vai švammi un nevis ņem neatšķaidīto koncentrātu tieši no pudeles. 

18. Lai samazinātu mazgājamo trauku daudzumu, katram ģimenes loceklim iezīmē viņa personīgo glāzi, lai katram ūdens malkam no skapīša netiktu ņemta tīra glāze. 

19. Pirms sāc gatavot, izlasi līdz galam recepti, lai saprastu, cik liela bļoda būs nepieciešama un izvēlies attiecīgo izmēru. 

20. Ja rīko dārza svētkus, mērces un piedevas vari pasniegt mafinu pannā - tādējādi ietaupot veselu kaudzi ar netīriem traukiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!