Foto: Shutterstock
Jāpiekrīt, ka griesti pavisam bieži ir kā aizmirstā piektā siena, kurai tiek izvēlēti pēc iespējas neitrālāki toņi, un pavisam bieži izvēle par labu krīt klasikai – spilgti baltajiem griestiem. Tomēr jāatceras, ka arī griestus varam krāsot tikpat daudz izsmalcinātos toņos kā sienas. Lūk, pāris padomi, kā veiksmīgāk izvēlēties īsto krāsu griestiem, neatkarīgi vai vēlies, lai griesti saplūstu un būtu saskaņoti ar sienām, vai pilnīgs kontrasts tām.

Baltie griesti – neaizstājamā klasika

Baltā, iespējams, ir izvēlētākā krāsa griestiem. Un tā nepavisam nav slikta izvēle! Telpās, kur arī sienas rotājas spilgti baltā krāsā, tādas pašas krāsas griesti var būt lielisks risinājums, lai radītu mākslas galerijai līdzīgu nepārtrauktību un nevainojamību, norāda portāls "Houzz".

Cītīgāk par baltās krāsas izvēli nepieciešams domāt, ja sienas zaigo kādā citā krāsā vai arī nav tīri baltā krāsā, bet, piemēram, pienbaltā. Šādos gadījumos pirms krāsu iegādes pārliecinies, vai tās savstarpēji saskan un blakus izskatās skaisti. Tāpat nepieciešams saprast, ko ar griestu krāsu vēlies panākt. Vai vēlies, lai tā būtu pieskaņota sienām? Lai tā būtu neitrāla? Vai varbūt vēlies, lai istaba izskatītos rotaļīgi un sienas ar griestiem kontrastē? Atbildot uz šiem jautājumiem, sapratīsi, vai klasiskā griestu krāsa patiesi būs īstā izvēle. Tomēr jāatzīst, ka baltā krāsa lieliski izskatīsies pat tad, ja griestu un sienu tonis krietni atšķirsies – tā darbojas gluži kā "zelta vidusceļš" starp dažādajiem toņiem. Tomēr, ja istaba nav viscaur balta, saskaņotības sajūtu interjerā radīs tekstilizstrādājumi, mēbeles vai citi interjera dekori, kas arī laistās baltajos toņos.

Photo by JLV Creative - Browse bedroom photos



Photo by JLV Creative - Look for bedroom design inspiration

Nepārtrauktība un saskaņotība


Ja sienas izvēlies krāsot siltāk baltajos vai bēšajos toņos, vienkāršākais risinājums – griestus nokrāsot tādā pašā tonī. Viena toņa izmantošana neakcentē griestu un sienu saskares vietas, tādējādi uzsvaru vari likt uz mēbelēm, interjera dekoriem vai telpas īpašo formu. Neitrāla un vienāda toņa izmantošana arīdzan rada nepārtrauktības un miera sajūtu. It īpaši, ja tā tiek izmantota visā mājā.Tomēr atceries, ka, jo tumšāku krāsu izvēlēsies, jo vairāk tā samazinās telpu. Tumšākos toņus sienu un griestu apdarei ieteicams izvēlēties vien tad, ja mājokļa griesti ir ļoti augsti un telpu nepieciešams padarīt nedaudz mājīgāku.


Photo by Tanya Schoenroth Design - Discover dining room design inspiration

Vienas un tās pašas noskaņas


Neatkarīgi no tā, vai sienas rotājas neitrālā vai spilgtā krāsā, griestiem vari izvēlēties tādu pašu, tikai pāris toņus bālāku krāsu, un telpa izskatīsies nevainojami! Piemēram, ja sienas izvēlies krāsot smilškrāsā, griestiem izvēlies nedaudz blāvāku toni, kurā arī redzamas dzeltenās nianses.


Photo by Keith Wing Custom Builders - Discover bedroom design ideas
Photo by Jan McMahon Interiors - Search home design pictures

Nelielam kontrastam un akcentam – tumšie griesti

Iepriekš minējām, ka izcelt istabas formu, mēbeles un citus interjera priekšmetus iespējams, ja griestus un sienas izvēlas krāsot vienā tonī, tomēr šādu efektu iespējams panākt arī citādāk – griestus nokrāsojot tumšākus nekā sienas. Tumšie griesti telpu padarīs arī intīmāku un īpašāku. Tomēr septiņreiz nomēri, pirms klāj izvēlēto toni uz griestiem, jo griesti, atšķirībā no sienām, ir daudz grūtāk pārkrāsojama zonavislabāk no sākuma izmēģini krāsu paraugus, lai saprastu, vai izvēlētā krāsa patiesi patīk un uz griestiem izskatās skaisti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!