Foto: Shutterstock
Kad ar siltumu sirdī un vilnas zeķēm kājās mājās vienalga ir vēsi, skaidrs ir viens – apkures sezona ir klāt. Jokus pie malas – slikti apsaimniekota apkures sistēma apdraud kā mājokli, tā arī iemītniekus. Turpinājumā apkopoti populārākie apkures sistēmu veidi un vērtīgi ekspluatācijas ieteikumi, kā arī atgādinātas drošības prasības.

"Kurināmo veidi un apkures sistēmas ir dažādas, tāpat arī to ierīkošanas izmaksas, ekspluatācijas ilgums un efektivitāte. Atkarībā no ēkas specifikas un iemītnieku dzīvesveida prasībām dažādās situācijās būs atšķirīgi labākie risinājumi. Populārākie ēku apkurei izmantojamie energonesēji ir dabasgāze, malka, elektrība (siltumsūkņi) un ar granulām darbināmas apkures sistēmas," skaidro ''Robert Bosch'' apmācību speciālists Dainis Mednis un siltumtehnikas nozares tirdzniecības vadītājs Baltijā Uldis Krusts.

Malkas apkure – kad dūmo ar visu mīlestību

"Malkas apkure ir vispieejamākais apkures veids – videi nekaitīgs kurināmais, kura saražotā siltuma daudzums ir atkarīgs no koksnes veida un mitruma pakāpes. Ja mājās ir malkas apkure, tad ir nepieciešama papildu telpa malkas uzglabāšanai, kā arī savlaicīgi jārūpējas par tās iegādi," stāsta Mednis. Speciālists arī norāda, ka bieži malkas apkures lietotāji nav informēti par šīs sistēmas pareizu ekspluatāciju. Vairums iedzīvotāju ārpus (lielajām) pilsētām joprojām lieto cietā kurināmā apkures ierīces un tieši ar malku kurināmās, tomēr daudziem šo ierīču lietotājiem ir sava, nereti nepareiza izpratne par to, kā tās ekspluatēt. Kurinot nepietiekami izžāvētu malku, nelietderīgi lieki tiek tērēta enerģija, jo mitrums no kurināmā ir jādabū ārā, attiecīgi malkas vajag vairāk! Tāpat rodas nevēlamas blakusparādības – "svīšanas" dēļ intensīvāk piesārņojas gan kurtuve, gan skurstenis.

Pirms apkures sezonas sākuma un vismaz divreiz sezonas laikā apkures krāsnis un virtuves pavardi ir jāiztīra no sodrējiem. Malkas plītij būtu nepieciešamas regulāras rūpes – jānostiprina durtiņas, jāaizpilda plīts virsmu plaisas un spraugas. Citādi var sanākt tā, ka krāsnis dūmo.

Vismaz reizi gadā ir jāveic arī skursteņa tīrīšana. Tas ir obligāti jāizdara pirms katras apkures sezonas, un dūmvada tīrīšanu ieteicams uzticēt profesionālim. "Ministru Kabineta noteikumi par ugunsdrošību Nr: 238 paredz ikgadēju ierīces, kas sadedzina kurināmo, pārbaudi, ķieģeļu dūmvadu pārbaudi un tīrīšanu reizi gadā, ķieģeļu ar oderējumu, keramikas un šamota dūmvadus – ne retāk kā reizi divos gados. Tikpat svarīgi reizi trīs gados pārbaudīt dabīgās vēdināšanas kanālus. Speciālistiem, kuri veic minētos darbus, jānoformē atbilstošie akti, kas pieejami jau minētajos noteikumos, skaidro speciālists Mednis.

Foto: Shutterstock

Siltumsūknis – siltums no zemes un gaisa

Siltumsūkņi darbojas, izmantojot elektrību. Ar katru jauno siltumsūkņu modeli to efektivitāte pieaug – nepieciešams arvien mazāk elektrības, lai telpā sasniegtu vēlamo temperatūru. Siltumsūkņi ir ne tikai energoefektivitātes ziņā mūsdienīgs un komfortabls apkures risinājums, bet arī ilgtspējīgs attiecībā pret apkārtējo vidi. Šo iekārtu darbības princips ir paņemt siltumu no vides (apkārtējā gaisa, zemes dzīlēm vai gruntsūdeņiem), un, veicot dažādas fizikālas darbības, pastiprināt to un caur siltummaiņiem novadīt ēku apkures sistēmā. Siltumtehnikas speciālists norāda, ka siltumsūkņa apkope ir diezgan vienkārša, jo tam nav nepieciešama plaša telpa katlam, skurstenis, gāzesvads vai kurināmā glabātava. Tas darbojas pilnīgi automātiskā režīmā. Siltumsūknī nav degšanas procesu, nav augstu temperatūru un kaitīgo izmešu.

Kaut arī par siltumsūkņa lietošanu un apkopi galva nav jālauza, tomēr būtu vēlams veikt dažas regulārās darbības, lai ballīte, kas saucas "mājās ir silti", nebeigtos pirms laika. Proti – pirms apkures sezonas sākuma ir ieteicams sazināties ar kompetentu speciālistu par siltumsūkņa apsekošanu – pārbaudīt savienojumus, pieslēgumus, kā arī iztīrīt tos. Lai kārtējā siltumsūkņa apkures sezona noritētu bez starpgadījumiem, jāveic iekārtas dokumentācijā norādītie pasākumi. Vispirms ir jāpārbauda iekārtas kļūmju protokols. Pēc tam ir jāveic darbības pārbaude, jāpārbauda, vai elektrības vadiem nav mehānisku bojājumu, kā arī jānofiksē apkures loka un aukstumnesēja loka filtri. Ir arī jāaizpilda apkopes un apsekošanas protokols, kam jābūt iekārtas piegādes komplektā.

Granulu katls – tik slinki un tik labi!

Ar granulām darbināmas apkures sistēmas automātiskajā režīmā var strādāt pat vairākas nedēļas, taču to ierīkošanas un kurināmā izmaksas ir augstākas nekā parastajām malkas vai cita cietā kurināmā ierīcēm, komentē speciālists Krusts. Arī granulu apkures katlam nepieciešama ikgadējā apskate. Tam jāveic tādas pašas pārbaudes un tīrīšana, kā jebkurai ierīcei, kas darbojas ar cieto kurināmo. Tomēr, ņemot vērā, ka šīs iekārtas darbosies automātiskā režīmā un nereti bez pastāvīgas uzraudzības, vairāk jāparūpējas, lai brīžos, kad lietotājs nav klāt ierīcei, nerastos avārijas situācijas.

Foto: Shutterstock

Gāzes apkure – komforts bez robežām

Dabasgāzes apkure – lieliska apkures ērtuma un izmaksu kombinācija, ja dabasgāzes cauruļvads atrodas netālu no apkurināmās ēkas. Modernas kondensācijas tipa gāzes apkures iekārtas ne tikai energoefektīvas ar plašām automatizācijas iespējām, bet arī izmet atmosfērā ievērojami mazāk kaitīgo vielu, nekā konvencionālās iekārtas, informē Krusts. Arī gāzes katlam nepieciešama apkope – tā kā tā ir paaugstinātas bīstamības iekārta, to vajadzētu uzticēt tikai sertificētiem meistariem. Par meistara atbilstību kvalifikācijai iespējams uzzināt iestādēs, kas nodrošina meistaru sertifikāciju. "Gāzes iekārtas lietotājam pašam ir jārūpējas par savu ierīču drošību un funkcionalitāti, regulāri un savlaicīgi uzaicinot uzticamu, apmācītu speciālistu, kurš veiks pārbaudi un profilaktisku apkopi, nomainīs nolietotās vai bojātās detaļas, ja tas būs vajadzīgs, un konvencionālās gāzes ierīces gadījumā ieteiks uzstādīt papildu drošības līdzekli – tvana gāzes (CO) signalizatoru, kas jaunas B tipa gāzes ierīces uzstādīšanas gadījumā kopš pagājušā gada jau ir obligāts," skaidro Mednis.

Dūmu detektors – broša skaistumam un drošībai

Ir virkne drošības pasākumu, kuriem ir ieteicams pievērst uzmanību apkures sezonas laikā. Mēs taču nevēlamies, lai jaukais pasākums "mājās tik silti, mājās tik labi" tiktu nelaikā pārtraukts! Tāpēc mājokļa un tā apkārtnes uzkopšanas laikā ir vērts pārbaudīt ārējos elektropieslēgumus, kā arī notīrīt putekļus no sildierīcēm, rūpīgi aplūkot elektrības vadus, noteikti nepieciešams arī pārbaudīt un attīrīt ventilācijas sistēmas.

Vēl viens drošības pasākums ir dūmu detektoru uzstādīšana. No 2020. gada dūmu detektori būs obligāta prasība visās mājsaimniecībās, tāpēc pa tādai brošiņai būs jāpiesprauž pie ikkatra dzīvokļa griestiem – tās var glābt dzīvību! Būtisks ir arī atgādinājums bērniem un vecvecākiem par apkures ierīču lietošanas drošības pasākumiem.

"Pirms apkures sezonas obligāti vajadzētu vērsties pie sertificētiem speciālistiem, lai veiktu apkures iekārtas apkopi, kā arī sistēmas un drošības mezglu pārbaudi. Tas ļaus izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem apkures sezonas laikā," atgādina Krusts.

Atcerēsimies teicienu – sargi sevi pats un tad Dievs tevi sargās! Kā būtu, ja mēs, ziemai tuvojoties, iesāktu to sevis sargāšanu ar apkures sistēmas apkopi?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!