Foto: Shutterstock
Ir tāda skaņas, kas var padarīt teju traku. Ledusskapja krakšķēšana, krāna pilēšana, logu svilpošana un grīdas čīkstēšana – tās ir tikai dažas situācijas, kas mājas dzīvi var padarīt ne tik patīkamu. Tomēr koka grīdas čīkstoņa nav jāpacieš – ir vairākas iespējas, kā atvadīties no šīs nepatīkamas skaņas, neizjaucot grīdu.

Iemesls, kāpēc, staigājot pa grīdu, rodas čīkstoņa, ir kāds defekts segumā – iespējams, pamatne vairs nav gluda, varbūt vietām koka dēļi deformējušies. Ja gribi nopietni pieiet šai lietai, protams, jāmeklē īstais cēlonis un, iespējams, jāmaina kāds posms grīdā, taču, ja apmierina vien skaņas novēršana, noderēs šīs tautas metodes, kas izskanējušas pieredzes apmaiņā dažādos forumos.

Piemēram, ''Building'' forumā kāds ierosina starp dēļu šķirbām iepilināt vai iesmērēt eļļu. Koku šādā veidā nesabojās, turklāt eļļainā konsistence padarīs mīkstāku saskarsmi un vairs neveidosies skaņa.

Vēl viena pavisam vienkārša metode, ko vērts izmēģināt, ir bērnu talks kā brīnumlīdzeklis pret grīdas čīkstoņu. ''One Crazy House'' iesaka čīkstošajā vietā izbārstīt talku, ļaut tam sabirt šķirbās, iesmērēt ar sausu drānu, un lieta darīta. Uz kādu laiku čīkstoņai vajadzētu būt rimušai.

Vairāki komentētāji iesaka izmēģināt arī celtniecības putas, iespiežot tās zem dēļiem, taču ar laiku tās nosēdīsies un skaņa atkal parādīsies. Pieredzējušiem cilvēkiem arī meistari teikuši, ka putas nav ilgtermiņa risinājums. Kāds dalās savā pieredzē ''Cālis'' forumā, stāstot, ka lauku mājā koka grīdā izurbti caurumi un tajos sapūstas putas – šāda pieeja palīdzējusi un čīkstoņa uz ilgu laiku pazudusi, pēc laika putu iepūšana gluži vienkārši jāatkārto.

Vēl viena alternatīva – skrūves iedzīšana līdzās naglai. Tā kā grīda čīkst, jo dēlis cilājās, bet nagla nē, un koks rīvējas pret naglu, skrūves iedzīšana var palīdzēt novērst troksni. Var arī naglas ieeļļot, arī tas var līdzēt. Zinātāji gan vispirms iesaka izpētīt lāgas – ja tās nav nofiksētas un nolīmeņotas, arī skrūvēšana nepalīdzēs. Vēl viens ieteikums no foruma - pirms skrūvēt skrūvi, dēlī vajag izborēt caurumu. Tik lielu, lai skrūve iet cauri. Tad tā labāk pievilks dēli pie lāgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!