Foto: Shutterstock
Komposts ir veids, kā vienkāršā veidā atkritumus pārvērst par noderīgu palīgu dārza sezonā, taču jāatceras – lielisko organiskā mēslošanas līdzekļa funkciju tas pildīs vien tad, ja būs sagatavots pareizi un tiks izmantoti pareizie atkritumi. Lūk, atkritumi, kurus komposta kaudzē nevajadzētu ievietot!

Gaļa un zivis. Vecu jūras velšu un trūdošas gaļas smaka ir nudien nepatīkama, taču uz citām dzīvām radībām, piemēram, jenotiem, žurkām, mušām un citiem nevēlamiem dārza apmeklētājiem tā darbojas gluži kā magnēts. Turklāt smaka viesus pievilinās pat tad, ja atkritumi būs ievietoti slēgtā komposta tvertnē, norāda portāls "Better Homes and Gardens".

Piena produkti, tauki un eļļa. Gluži tāpat kā jūras veltes un gaļa, arī piena produkti, piemēram, sviests, piens, skābais krējums, jogurts, kā arī tauki un eļļas komposta kaudzē saaicinās nevēlamus apmeklētājus.

Augi vai koksne, kas apstrādāta ar pesticīdiem vai konservantiem. Kompostam nevajadzētu pievienot augus, kuri apstrādāti ar insekticīdiem, fungicīdiem vai herbicīdiem, lai apkarotu kaitīgos kukaiņus un kontrolētu augu slimības. Ķīmiskās atliekas var netīši iznīcināt arī labvēlīgos organismus komposta kaudzē, savukārt herbicīdu atliekas var ietekmēt dārza veselīgumu pēc komposta iestrādāšanas augsnē. Tāpat komposta kaudzē nevajadzētu ievietot apstrādātu, piemēram, krāsotu, beicētu vai lakotu koksni.

Slimi un inficēti augi. Lai iznīcinātu kukaiņus un patogēnus jeb slimību grupas, piemēram, sēnītes un baktērijas, komposta kaudzē jānodrošina augsta temperatūra – vismaz 60 grādus pēc Celsija, kas visbiežāk nav iespējams, tādēļ slimības un kaitēkļi tajā var izdzīvot.

Noziedējušas nezāles. Lai nākamajā sezonā dārzu nepārvēstu par nezāļu valstību, kompostā nevajadzētu mest nezāles, kuras jau ir noziedējušas un izveidojušas sēklas.

Mājdzīvnieku izkārnījumi. Lai komposts nepārvērstos bīstamajos atkritumos, neievieto tajā suņu un kaķu izkārnījumus, jo tie var pārnēsāt cilvēkiem bīstamas baktērijas un parazītus, piemēram, toksoplazmozi vai apaļtārpus.

Pelni un kaļķošanas līdzekļi. Kā reiz portālam "Māja&dārzs" skaidroja Dārzkopības institūta pētniece Valentīna Pole, ne pelnus, ne kādas citas sārmainas lietas kompostam pievienot nav ieteicams, jo pelni un citi kaļķošanas līdzekļi rada sārmainu vidi.

Tāpat komposta kaudzē nevajadzētu ievietot sintētiskus materiālus un plastmasu, papīru, tekstīlijas, kā arī atkritumus no putekļu sūcēja maisiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!