Foto: Shutterstock
Gada siltajos mēnešos, kad vairāk laika pavadām ārpus mājām un dodamies garākās brīvdienās, ir būtiski laikus novērst apstākļus, kas varētu sabojāt brīvdienas. Kā viens no biežākajiem un arī dārgākajiem zaudējumiem, ar ko saskaras dzīvokļu īpašnieki vasaras sezonā, ir appludināts kaimiņu īpašums.

Apdrošināšanas kompānijas ''BALTA'' (PZU Grupa) eksperte Līva Bogdanova iesaka, kā novērst kaimiņu appludināšanas risku, dodoties garākās brīvdienās.

Zelta likums – iepazīsti savus kaimiņus!

Protams, nav nepieciešamības draudzēties ar visu kāpņu telpu, bet iepazīsti vismaz vienu uzticamu kaimiņu, kam atstāt savu telefona numuru, lai nepieciešamības gadījumā kaimiņš varētu sazvanīt. Tas var palīdzēt arī gadījumos, kad kaimiņš novēro kādas dīvainas darbības mājoklī vai tā tuvumā, vai vienkārši var informēt par atstātu gaismu un citām lietām, kas saistītas ar dzīvesvietu.

Glabā rezerves atslēgas pie vecākiem vai tuviem draugiem!

Rezerves atslēgu glabāšana pie uzticamiem draugiem vai vecākiem, kuri dzīvo vienā pilsētā ar tevi, var noderēt ne tikai gadījumā, kad dodies ilgākās brīvdienās, kad zvana kaimiņi vai nama apsaimniekotājs un ziņo par to, ka mājoklī ir ūdens noplūde, kuras rezultātā tiek appludināti kaimiņi. Tas arī palīdzēs gadījumos, ja atslēgas būs nozaudētas un nevarēs iekļūt savā īpašumā.

Aizgriez ūdens padeves sistēmas!

Dodoties projām uz ilgāku laiku, atslēdz visas ūdens padeves sistēmas, bet, ja tas nav iespējams, tad pārbaudi ūdens caurules un to savienojumu vietas, vai tajās nav novērojamas kaut nelielas, bet noplūdes, kas prombūtnes laikā var pārvērsties lielākās un tādējādi sabojāt gan pašu, gan kaimiņu īpašumu. Bet, ja dzīvoklī ir uzstādītas ūdens sildīšanas iekārtas, tad vēlams tās atvienot no elektrības, tādējādi gan ietaupot elektroenerģiju, gan novēršot to bojājumu iespēju prombūtnes laikā.

Apdrošini savu mājokli!

Ne tikai kaimiņu, bet arī sava mājokļa appludināšana var iegriezt lielu robu maciņā, jo vidējā atlīdzība, kas tiek izmaksāta par appludinātiem mājokļiem, ir 700 eiro, kaut ir arī gadījumi, kad šī summa var sasniegt pat vairākus desmitus tūkstošu. Tādēļ visvienkāršākais veids, kā pasargāt sevi no nevēlamiem izdevumiem, ir īpašuma apdrošināšana.

Lai izvērtētu apdrošināšanas polises apdrošinājuma summu, ir būtiski ņemt vērā tava dzīvokļa izvietojumu, piemēram, ja dzīvoklis atrodas pirmajā stāvā un zem tā nav veikalu vai citu sabiedrisku telpu, tad polises limits var būt mazāks, bet, ja dzīvoklis atrodas mājas augšējos stāvos, ir lielāka iespēja, ka appludināšanas gadījumā tiks bojāti vairāki dzīvokļi un kaitējuma kopējā vērtība būs augstāka, attiecīgi arī apdrošinājuma summai ir jābūt augstākai.

Ja nu tomēr šie padomi nākuši par vēlu, ko darīt, ja nopludinātas rīģipša sienas un griesti, uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!