Foto: Shutterstock
Guļamistabas karaliene pavisam noteikti ir gulta. Bet kas tad būtu gulta bez kārtīga matrača? Tieši matracis ir viens no galvenajiem aspektiem, lai ķermenis naktī kārtīgi atpūstos, un dažreiz plašais piedāvājums veikalu plauktos patiesi liek apmulst par to, kurš no visiem būs piemērotākais tieši tev. Aplūkosim to, kā atšķiras dažādi matraču veidi, kā arī to, kā pareizāk matraci tīrīt saviem spēkiem mājas apstākļos.

Atsperu matracis. Ir divu veidu atsperu matrači: "bonnell" atsperu sistēmā atsperes ir savstarpēji savienotas ar spirālveida stiepli, savukārt "pocket" tipa atsperes kustas neatkarīgi cita no citas, jo katra no tām ievietota auduma maisiņā – kabatiņā. Pirmie matrači ir cietāki un balsta gulētāju, nezaudējot savu formu, bet otrie pielāgojas ķermeņa svaram un notur mugurkaulu taisnu, tāpēc, ka atsperes ir neatkarīgas un tiek saspiestas dažādos līmeņos, un sniedz vislielāko ortopēdisko efektu. Bieži vien kabatiņatsperu matračos pat ir vairākas cietības zonas, ko panāk ar dažādu atsperu stieples resnumu. Līdz ar to plecu un gurnu daļa var iegrimt vairāk, bet galva un kājas – mazāk. Tas ļauj matracim pilnībā pielāgoties ķermeņa kontūrām, rūpējoties par optimālu komfortu. "Bonell" atsperu matrači ir laba un ekonomiska izvēle viesistabai vai vasaras mājai, bet "pocket" atsperu matracis būs uzticams balsts katru nakti.

Putu matrači ir iecienīti ortopēdisko un antialerģisko īpašību dēļ. Poliuretāna (PU) putu matracis būs maciņam draudzīga izvēle, kas nodrošinās kā ortopēdisku, tā antialerģisku efektu. Savukārt NASA radītās "Memory" putas vēl labāk pielāgosies gulētāja ķermeņa formai un nodrošinās labu termoregulāciju. Tās bieži izmanto arī virsmatračos, tādējādi guļamvirsmu padarot mīkstāku un ērtāku.

Hibrīdmatrači, kuros ir apvienoti vairāki materiāli, piemēram, PU putas un kokoss vai arī "pocket" atsperes un PU putas u.c. Savas priekšrocības ir arī kokosa un lateksa plāksnēm, kas ir dabīgi un videi draudzīgi materiāli. Kokosa slānis labi balstīs mugurkaulu un vienmērīgi sadalīs ķermeņa masu, toties lateksa trumpis ir spēja izturēt lielu slodzi un precīzi pielāgoties ķermeņa formai, tam piemīt antialerģiskas un antibakteriālas īpašības, un tas neuzsūc mitrumu.

Lateksa matračos cietības izmaiņas tiek panāktas ar katras zonas caurumošanu dažādos diametros. Lateksa pildvielas gaisa kanāli nodrošina labu gaisa cirkulāciju – tāds matracis ir elpojošs. Veikalos pieejami dabīgā un mākslīgā lateksa matrači. Tiek ražoti arī matrači, kur latekss ir kombinācijā ar citiem materiāliem.

Vairāk par to, pēc kādiem pamatkritērijiem jāvadās, lai izvēlētos īsto matraci, kāda nozīme vecumam ir matrača izvēlē, kā arī to, kādu lomu spēlē virsmatracis, lasi šajā rakstā. Savukārt rakstos zemāk atradīsi padomus gan par matraču kopšanu mājas apstākļos, gan nianses, kuras jāņem vērā, iegādājoties savu īsto matraci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!