Foto: Shutterstock
Ja, ierodoties ciemiņiem, tevi pārņem bailes, ka viņi varētu atvērt ledusskapja durvis un ieraudzīt vai sajust kaut ko nepatīkamu, ir īstais brīdis konstatēt – ļoti iespējams, ledusskapi tīri pārāk reti. "Reader's Digest" eksperti iepazīstina ar skaidrojumiem, cik bieži un kāpēc šo virtuves ierīci vajadzētu tīrīt.

Ledusskapis ir virtuves sastāvdaļa, bez kuras mājās neiztikt. Tā kā tā ir viena no visbiežāk lietotajām, automātiski tā kļūst arī par vienu no netīrākajām ierīcēm, kurā nereti kaut kas izlīst vai tālākajā stūrī tiek regulāri aizmirsts. Tas, ka ledusskapi vajadzētu kārtot un tīrīt, nav nekas jauns, taču bieži vien šķiet, ka šis darbiņš ir atliekams uz vēlāku laiku. Ko patiesi var izdarīt arī vēlāk, taču kuri darbiņi veicami daudz regulārāk, lasi turpinājumā!

Katru dienu/nedēļu:

  • Lai izvairītos no lipīgām un netīrām virsmām, vismaz reizi nedēļā plauktiem un atvilktnēm vajadzētu parādīt, kas ir slapja lupatiņa. Ja doties uz lielveikalu reizi nedēļā un sapērc pārtiku ilgākam laika, ieteicams sevi pieradināt pie plauktu tīrīšanas un liekā izmešanas pirms dodies uz veikalu. Pretējā gadījumā tur var ilgstoši krāties ēdiena pārpalikumi.
  • Ja kaut kas ledusskapī izlijis, uzreiz ķeries klāt tīrīšanai. Mazo kļūmi būs daudz vieglāk likvidēt, rīkojoties uzreiz, citādi vēlāk tam būs jāvelta arī daudz vairāk laika.
  • Reizi pāris dienās velti minūti ārpuses nomazgāšanai. Īpašu uzmanību pievērs rokturim, kas var būt nospeķots, gatavojot maltīti.

Reizi mēnesī:

  • Atceries, ka ledusskapim ir ne tikai iekšpuse un priekša, bet arī augšpuse. To noteikti nav jātīra katru nedēļu, bet, piemēram, reizi mēnesī apskati, vai uz tās nestāv virtuvē absolūti neiederīgas lietas. Tāpat uz ledusskapja augšpuses var krāties putekļi, un to ilgstoši nevajadzētu pieļaut arī savas veselības dēļ.
  • Kad nokrāmēta ledusskapja augšpuse, sauc kādu palīgā, lai pārbīdītu to no vietas (ja tas fiziski vispār ir iespējams). Arī tur var būt sakrājušies putekļi, kurus nepieciešams likvidēt. Ja pārvietot to nevar, ņem talkā putekļu sūcēju ar atbilstošu uzgali, kas var palīdzētu situāciju kaut nedaudz uzlabot.
  • Tāpat atceries reizi mēnesī tīrīt arī ledusskapja gumijas, kurās krājas gan gruži, gan arī dažādi šķidrumi, kas iztecējuši. Mazgā tās ar lupatiņu, kas izmērcēta karstā ziepjūdenī, un ļauj pēc tam kārtīgi izžūt.

Reizi pāris mēnešos:

  • Taču ir darbiņi, ar kuru regularitāti pārspīlēt nevajag. Ar ledusskapi ir tāpat kā ar nekārtīgu drēbju skapi – visu ieteicams sākumā izņemt laukā, pēc tam daļu atdot, izmest, bet pārējo kārtīgi salikt atpakaļ. Tikai tā tu varēsi pilnībā pārliecināties, kādas burciņas "dzīvo" tavā ledusskapī.
  • Kā minēts iepriekš, ja kaut kas izlīst, to ieteicams mazgāt uzreiz, taču reizi pāris mēnešos nepieciešams kārtīgāk nomazgāt visus plauktus. Efektīvas metodes ledusskapja mazgāšanai atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!