Foto: Shutterstock
Viens no netīkamajiem trokšņiem mājās, kas var uzdzīt šermuļus, ir kāpņu čīkstēšana, kad pa tām pārvietojas. It īpaši naktī, kad gribas klusām lavīties, lai ne vienu nepamodinātu, šī skaņa, šķiet, kaitinošākā pasaulē, tāpēc ''Tava Māja'' vērsās pie koka kāpņu meistara, lai noskaidrotu, kāpēc tā notiek.

Jānis Krakts, kas ikdienā gatavo koka kāpnes, uz jautājumu, kāpēc kāpnes čīkst un kā šo skaņu novērst, atbild, ka ir vairāki varianti, kāpēc tas notiek, un līdz ar to – arī vairāki risinājumi. Viens no biežākajiem iemesliem ir tas, ka materiāls nav bijis pietiekoši sauss vai arī ir pārāk brīvs savienojums. Šādos gadījumos savienojuma vietās var iesmērēt šķidrās ziepes. Meistars savus darbus montējot, izmanto tieši veļas ziepes, ar tām esot krietni vieglāk samontēt, un pēc tam kāpnes nečīkst. Šis padoms Jānim mantots no kāda sena paziņas, kas arī nodarbojies ar koka lietu darināšanu.

Var noņemt cepurīti, kas nosedz skrūves, pievilkt skrūves, nereti līdzēs, ja ieskrūvēs papildu skrūves. Šādos gadījumos var arī lietot līmi, likt papildu stiprinājumus – tas viss atkarīgs no meistara izdomas un tā, cik lielā mērā vēlas mainīt vai nemainīt kāpņu sākotnējo izskatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!