Foto: F64
Mūsdienās jaunie projekti aug kā sēnes pēc lietus, bet turpat blakus tiem stāv ēkas, kas celtas pirms gadu desmitiem. Ir pilsētas, kurās daudzdzīvokļu namu īpašnieki ir sarosījušies ēkas renovācijai, bet ir tādi, kas vēl nogaida. Rakstā skaidrojam, cik dzīvokļu īpašnieku balsu vajag, lai pieņemtu lēmumu par daudzdzīvokļu ēkas renovāciju.

"Esmu vairākiem kaimiņiem izteicis iniciatīvu, ka mēs beidzot varētu renovēt mūsu daudzdzīvokļu māju, protams, ņemot aizdevumu. Cik īpašnieku balsu vajag, lai virzītu šo procesu uz priekšu? Vai pietiek ar pusi vai vajag vairāk?" tā vaicā "Māja&Dārzs" lasītājs Raitis.

Atbildi uz šo jautājumu sniedz AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" pārstāve Sandra Eglīte: "Nepieciešamo balsu skaitu nosaka Dzīvokļu īpašuma likums. Šā gada sākumā likums tika grozīts, nepieciešamo balsu skaitu samazinot – tas tika mainīs no divām trešdaļām balsu uz balsojumu 50% + viena balss. "Altum" programmās ietvertā prasība saskan ar likumā noteikto."

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka no šī gada 8. septembra atvērta pieteikšanās "Altum" "Daudzdzīvokļu māju remonta aizdevuma programmā". Programmas kopējais finansējums ir 31 miljons eiro, kas iedzīvotājiem pieejams aizdevuma veidā.

Finansējums paredzēts daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpu remontam un apkārtējās teritorijas labiekārtošanai, tādiem darbiem kā, piemēram, ūdensvada vai jumta nomaiņa, bērnu vai sporta laukuma ierīkošana, mājas fasādes atjaunošana un citiem darbiem, kas uzlabo mājas stāvokli un veido patīkamāku dzīves vidi. Vienai mājai pieejams aizdevums līdz 400 000 eiro, nepārsniedzot 120 eiro uz vienu daudzdzīvokļu mājas kopējās platības kvadrātmetru. Maksimālais aizdevuma termiņš ir 20 gadi, aizdevumam tiek piemērota fiksēta procentu likme: 3,5% gadā. Aizdevuma līgums jānoslēdz līdz 2023. gada 31. decembrim. Programmai var pieteikties dzīvokļu īpašnieki ar pilnvarotas personas starpniecību tad, ja saņemts aizdevuma atteikums no kredītiestādes. Plašāk par to var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!