Kad pirmā advente sagaidīta, var jau pamazām post māju Ziemassvētku noskaņās un papildināt interjeru ar vēl kādu interesantu dekoru bez vainadziņa ar svecēm. Dodies uz mežu pēc čiekuriem, vadies pēc šīs pamācības un ieskauj mājokli patīkamā aromātā.

Čiekuri paši par sevi kādu laiku smaržo pēc meža, bet, kad tie izžūst, kalpo vien dekoratīvam nolūkam. Ilgāku aromātu var panākt, čiekurus izmērcējot karstā vaskā, kam pievienota kāda ēteriskā eļļa. Tad, čiekuriem sasilstot, smarža pakāpeniski izdalīsies, ierosina ''Diynetwork''.

Nepieciešamais:

  • Trauki vaska kausēšanai ūdens peldē – katliņš un bļoda;
  • Vasks – var izmantot pārpalikumus no svecēm, der bišu, sojas u.c. vasks;
  • Čiekuri;
  • Ēteriskā eļļa pēc izvēles.

Pirms ķeries klāt pie vaska kausēšanas, sagatavo šim posmam pašus čiekurus. Tiem jābūt tīriem un sausiem. Ja tie aplipuši gružiem, izmanto kādu nelielu saru birstīti un izķemmē visus gružus starp sporām. Noteikti apžāvē čiekurus istabas temperatūrā vairākas dienas, pat ja tie šķiet gana sausi. Žūšanas procesu var paātrināt, saliekot tos uz cepešplāts un pakaltējot aptuveni stundu 150 grādos, uzmanot, lai tie nepiedeg.

Karstumizturīgā bļodā liek vaska daļiņas un liek ūdens peldē (katliņā ar ūdeni), un ļauj vaskam pamazām izkust. Kausēšanā jāuzmana, lai pārāk stipras liesmas rezultātā vaskam nepiekļūst kāda ūdens pile. Kad vasks izkusis, pievieno aptuveni pustējkaroti izvēlēto ēterisko eļļu – ļoti labi derēs citrusu, lavandas, rozmarīna vai kādu citu tīkamu smaržu eļļas.

Ņem pa vienam čiekuram un iemērc izkausētajā vaskā. Šeit ļoti labi noderēs virtuves knaibles, ar kurām parasti apgriež gaļas gabalus uz pannas. Ja tādu nav, to dara uzmanīgi ar pirkstiem vai putu karoti. Svarīgi iegremdēt čiekuru pietiekami dziļi, lai vasks noklāj to no visām pusēm. Izcel čiekuru no vaska, ļauj notecēt visam liekajam vaskam un liec žāvēties uz cepamā papīra. Čiekuriem jāļauj žūt vismaz divas stundas, lai vasks sacietē arī dziļākās spraugās.

Kad grūtākais darbiņš padarīts, čiekurus var likt uz kādas paplātes, šķīvja vai groziņā un likt starp svecēm vai arī siltā vietā, piemēram, uz krāsns malas, kamīna. Čiekuriem sasilstot, vasks sāks smaržot un čiekuri izdalīs patīkamu aromātu. Šādi smaržu čiekuri saglabās vismaz mēnesi.

Starp citu, šī ir lieliska ideja dāvanai. Pagatavo šādi čiekurus, liec tos kādā skaistā traukā, grozā vai caurspīdīgā maisiņā, apsien lenti un pasniedz kā mājīgu dāvanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!