Ziemassvētki jau klāt pēc nepilniem diviem mēnešiem, tāpēc noteikti uz pēdējo brīdi nevajadzētu atlicināt dāvanu iegādi, nemaz nerunājot par mājas uzpošanu svētku rotā. Kādas būtu trīs galvenās vietas, kur mājoklī vēlams likt Ziemassvētku dekorācijas, un kā telpā ienest svētku sajūtu, stāsta "Ikea" interjera dizainere Renāte Vāvere.

"Ne tikai es esmu vienīgā, kurai bieži vien lielāko problēmu sagādā visu radu un draugu sasēdināšana pie viena galda," atzīst Vāvere, "nebūs arī katram mājās tik liela servīze, lai ēdiens tiktu pasniegts uz vienādiem traukiem."

Lūk, vērtīgi ieteikumi Ziemassvētku gaidās, kuras vērts aizņemties no dizaineres:

  • Galvenais ir nepārcensties un ievērot trīs galvenās vietas mājoklī, kur izvietot dekorācijas – svētku galds, eglīte un rotājumi logos. Ja dekorācijas būs izbārstītas it visur, mājoklī var rasties nekārtīgs iespaids.
  • Dekorācijas var iekārt ne tikai logos, piemēram, dažādas lampiņas vai zvaigznes, bet tās var novietot arī uz palodzes. Dekori, piemēram, tās pašas zvaigznes, ļoti labi izskatīsies arī no ārpuses, kas mājoklim piešķirs "odziņu". "Gaismu un mājīguma sajūtu var ienest, sākot ar oktobri, kad vakari kļūst drēgnāki un tumšāki," mudina dizainere.
  • Galda klājumā vēlams pieturēties pie vieniem toņiem un faktūrām, lai veidotos vienots kopskats telpā. "Rotājot galdu, svarīgi ir atcerēties arī par tekstilijām, par ko cilvēki bieži vien aizmirst. Arī tekstilijas piešķir mājoklim īpašu raksturu, tajā skaitā arī dekoratīvie spilveni, galdauti, salvetes, paliktņi aizkari un pat paklāji," atgādina Vāvere.
  • Ziemas gaidās mājoklī var ienest mīkstāku sajūtu ar mākslīgās kažokādas paklājiem.
  • Lampiņu klāsts ir ļoti plašs – mājoklī vari izvēlēties arī tādas gaismas virtenes, kuras nebūs jāsprauž rozetēs, jo tās darbojas uz baterijām. Viņa stāsta: "LED diodes patērē mazāk enerģijas, turklāt, ja izvēlēsimies atkārtoti uzlādējamās baterijas mēs noteikti būsim dabai draudzīgāki."
  • "Ieteiktu ik gadu izvēlēties vienus un tos pašus rotājumus, bet atjaunot atsevišķus akcentus, tādējādi mēs katru gadu radīsim citādāku kopskatu, tomēr netērēsim tam daudz naudas, nebūs arī jādomā, kur likt vecos rotājumus – mest ārā vai iegrūst skapī kādā dziļākā vietā," iesaka dizainere.
  • Galda dekorēšanā nav jābaidās. Var apvienot dabas elementus ar mākslīgajām rotām, piemēram, mākslīgajām virtenēm. "Tas būs pat labāk, jo nebūs jādomā par to netīrību, kas var rasties, birstot skujām. Šīs virtenes varam arī noglabāt un lietot gadu no gada," piebilst dizainere, "ne velti ir teiciens – mazāk ir vairāk. Dekorējot arī šīs trīs iepriekš minētās vietas (eglīti, galdu un logus) noteikti izdosies glīts un vienojošs kopskats."
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!