Foto: Shutterstock
Zibens ir bīstama dabas parādība ar bieži vien ļoti postošām sekām. Kaut arī Latvijā zibensaizsardzība nav strikti noteikta jaunceļamajām privātmājām, parasti tieši vasarā aktuāls kļūst jautājums, kā pasargāt sevi un savu mājokli no iespējamajiem zibens radītajiem bojājumiem. Par zibensaizsardzību, uzstādīšanu un mājas drošību šajos jautājumos ''Tava Māja'' konsultē ''Moduls Interjers'' elektronistalācijas projektu vadītājs Krišjānis Vīdušs.

Kas jāzina par mājas zibensaizsardzību

Latvijā vidēji 25 dienas gadā ir novērojams stiprs pērkona negaiss, taču zibensaizsardzība kļūst arvien svarīgāka, un tai tiek pievērsta lielāka uzmanība, kas izskaidrojama ar šiem iemesliem:

  • palielinājusies mūsdienu elektronikas spriegumjutība – tā ir būtiski neizturīgāka pret pārspriegumiem;
  • palielinājies spriegumjutīgo iekārtu skaits un īpatsvars tautsaimniecībā – ražošanas, biroju, dzīvojamos un gandrīz visos citos objektos.

Šo iemeslu dēļ arvien lielāki kļūst zibens izlāžu un ar tām saistīto citu pārspriegumu radītie zaudējumi, jo vienā mirklī var tik sabojāts liels daudzums elektrisko un elektronisko iekārtu.

Kas ir zibensaizsardzība?

Zibensaizsardzības sistēma ir izstrādāta, lai aizsargātu no tieša zibens spēriena. Parasti zibens aizsardzības sistēma sastāv no:

  • Zibens uztvērēja, kas saņem tiešo zibens triecienu.
  • Strāvas novadītāja, kas novirza zibens spērienu (strāvu) zemē, tādējādi pasargājot ēku no uguns nelaimes.
  • Sazemējuma sistēmas, kas izkliedē zibens lādiņu zemē, lai nodrošinātu drošu elektrisko tīklu darbību.
  • Potenciāla izlīdzināšanas sistēma, kas novērš potenciālo starpību starp ēku, elektrību un sazemējumu.
  • Pārsprieguma aizsardzība – aizsargā īpaši jutīgās iekārtas (TV, datortehnika, sadzīves tehnika u.c.) no bojājumiem, kas radušies no pārsprieguma, kas rodas zibens izlādes laikā.

Kam obligāti jāuzstāda zibensaizsardzība?

Latvijā zibensaizsardzību regulē Ministru kabineta 09.06.2015. noteikumi Nr. 294 "Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 261-15 "Ēku iekšējā elektroinstalācija"" IV nodaļa "Zibensaizsardzības ierīkošana". Kopumā ir noteiktas četras zibensaizsardzības klases, kur privātmājas (tsk. jaunceļamās privātmājas) ir klasificētas 4. grupā, kas nozīmē, ka zibensaizsardzība nav obligāta un privātmājas īpašnieks pats ir atbildīgs par savas ēkas zibensaizsardzību un tās nepieciešamību.

Kā pasargāt mājokli no zibens postījumiem

Ja vēlies justies droši un pasargāt sevi un savu mājokli no iespējamajiem zibens radītajiem postījumiem, konsultējies ar nozares profesionāļiem (pārliecinies, ka uzņēmums ir sertificēts zibensaizsardzības projektēšanā un ierīkošanā) un izvērtē iespējamos riska faktorus, kas var rasties zibens izlādes gadījumā, un atbilstoši vērtējumam, jāievieš konkrētais risinājums.

Īpaša uzmanība ir jāpievērš arī būvju iekšējo elektroinstalāciju izbūvei, jo zibens izlāde var radīt apdraudējumu ēku iekšējiem tīkliem un izmantojamām iekārtām.

Zibensaizsardzības veidi

Lai atrastu piemērotāko zibensaizsardzības risinājumu konkrētajai ēkai, sertificēts zibensaizsardzības speciālists izvērtēs katru gadījumu atsevišķi – iespējams, ka Agrā stara emisijas (franču standarts) vai CVM (Collection volume method) pat būs izdevīgāka par klasisko zibensaizsardzību, jo attiecīgajai sistēmai ir jāņem vērā ne tikai materiālu un darba izmaksas, bet arī ekspluatācijas izmaksas.

Pārsprieguma aizsardzība

Zibensaizsardzība bez pārsprieguma aizsardzības ir nepilnvērtīgs risinājums, kas var radīt ļoti lielus zaudējumus mājas iekštelpās esošajai elektrotehnikai, tāpēc jāierīko ir abas. Uztverot zibens triecienu, tas tiek novadīts pateicoties zibens aizsardzībai, taču joprojām pastāv iespēja, ka zibens radītais pārspriegums, kas radies izlādes laikā, sabojās mājā esošās elektroiekārtas – TV, datortehniku un citu vērtīgo sadzīves tehniku. Pareizi ierīkota zibensaizsardzība un pārsprieguma aizsardzība ir investīcija, kas ļaus pasargāt māju no iespējamajiem zibens postījumiem, skaidro speciālists.

Ieteikumi pērkona negaisa laikā:

Bez īpašas nepieciešamības neej ārpus telpām.

Aizver logus, durvis, dūmvadu aizvērtņus – tas pasargās arī no caurvēja un iespējas lodveida zibenim iekļūt iekštelpās.

Neizmanto mobilo telefonu un atslēdziet radio, TV un sadzīves tehniku no elektrības strāvas.

Neuzturies logu, durvju, ūdens krānu, radiatoru, metāla priekšmetu tuvumā – atcerieties, ka metāla priekšmeti labi vada elektrību.

Izvairies uzturēties ēkas ārējās sienas tuvumā – it īpaši, ja mājas tuvumā aug koki, jo gadījumā, ja zibens trāpīs kokā, daļa no lādiņa var tikt novadīta uz māju.

Atceries, ka ūdens ļoti labi vada elektrību, tāpēc ieteicams atrasties pēc iespējas tālāk no ūdenskrātuvēm. Pat ja zibens ir iespēris kaut kur tālāk ūdenstilpē, tas nekavējoties var sasniegt peldēt gribētāju.

Negaisa laikā pārvietoties kājām ieteicams tikai nepieciešamības gadījumā – tas jādara uzmanīgi, lēni un neizslejoties visā augumā. Kā arī negaisa laikā nevajadzētu braukt ar velosipēdu, motociklu vai motorolleri. Speciālists norāda, ka nav vēlams pat kontakts ar braucamrīku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!