Foto: Shutterstock
Dzeramā soda ir ne tikai izmantojama ēdiena gatavošanā, bet ir arī universāls un videi draudzīgs tīrīšanas līdzeklis. Soda novērš nepatīkamos aromātus un kombinācijā ar citiem līdzekļiem spēj iztīrīt teju jebko – sākot no krūzēm un cepeškrāsnīm līdz paklājiem un aizkariem.

Kur izmantot sodu mājsaimniecībā, iesaka "Homes & Garden".

Aizkari un paklāji, arī rotaļlietas


Lai atsvaidzinātu un novērstu nepatīkamas smakas, pulverizatorā sajauc verdošu ūdeni, divas tējkarotes sodas un veļas mīkstinātāju (tik, cik lietotu apģērba mazgāšanas laikā) un ļauj 30 minūtes produktiem sajaukties. Izsmidzinot līdzekli, jāievēro apmēram 20 cm distance no aizkariem un paklājiem, kā arī jāuzmana, lai tīrīšanas laikā tuvumā nav mājdzīvnieki un bērni. Uz paklājiem sodu var uzbērt arī tīrā veidā – jāļauj tai pusstundu iesūkties un tad jāuzsūc ar putekļusūcēju.
Tīrā veidā sodu var izmantot arī rotaļlietu tīrīšanai – noputējušās mantas jāieliek tīrā maisā, jāpieber soda un maiss kārtīgi jāsakrata. Pēc tam mantas izsūc ar putekļusūcēju.

Cepeškrāns un mikroviļņu krāsns


Ar sodu var labi iztīrīt eļļainos traipus un piedegumu uz cepeškrāsns, plīts un mikroviļņu krāsns virsmas. Lai atvieglotu tīrīšanu, ņem talkā ar ūdeni (netīrāku virsmu gadījumā – galda etiķi) piepildītu pulverizatoru, ar kuru uzsmidzināt līdzekli uz virsmām. Jāatceras, ka visi tīrīšanas darbi jāveic, kad elektroierīces ir atdzisušas.

Izlietne, vanna un duškabīne


Kaļķakmens ir lielākais dušas un izlietnes ienaidnieks, un te talkā nāk soda – tā jāuzber uz mitras mazgājamās virsmas un uz stundu jāatstāj iedarboties. Var arī sodu sajaukt ar ūdeni un īpaši netīro vietu paberzt ar sūkli vai mikrošķiedras lupatu, pēc tam kārtīgi noskalot. Vēl variants īpaši netīrām vietām – uz mikrošķiedras drānas uzbērt sodu, uzpilināt pāris piles trauku mazgājamā līdzekla un apļveida kustībām vietu notīrīt un noskalot ar karstu ūdeni.

Krūzītes un trauki


Grūti, teju neiespējami izmazgājamos kafijas un tējas traipus krūzēs var mēģināt iztīrīt ar kārtīgu paberšanu – uz sūklīša jāuzber soda un apmēram piecas minūtes netīrā vieta kārtīgi apļveida kustībām jāberž. Pēc tam trauki jānoskalo ar siltu ūdeni. Starp citu, trauki pēc mazgāšanas ar sodu spīd kā jauni. Sodu var izmantot arī piedegušu pannu tīrīšanā – tajā jāieber soda, jāielej ūdens un jāuzliek uz plīts uzvārīt, līdz piedegums atmiekšķējas, un tad ar mazgāšanas sūkli zem silta ūdens pannu jāizmazgā kā parasti. Ar sodu var notīrīt arī apsūbējušas sudrablietas – karstā ūdenī sodu jāizšķīdina, tad iemērc tajā sudrablietas un, kad apsūbējums pazudis, ņem ārā un noslauki.

Cauruļu tīrīšana


Ja aizdambējušās caurules vannas istabā vai virtuvē, jāieber pusglāze sodas un 15 minūtes jāļauj iedarboties, tad ar karstu ūdeni pulveri aizskalo. Ir dzirdēts, ka sodai pielej klāt arī etiķi, bet ar to jābūt uzmanīgam, lai nesabojātu caurules, jo ķīmiskā reakcija var būt pārāk spēcīga.

Flīzes


Lai nospodrinātu flīzes un iztīrītu pelējumu no to šuvēm, jāsajauc soda un ūdeņraža peroksīds (pieejams aptiekās un veselības veikalos). Pastas konsistences līdzekli jāuzklāj ar zobubirsti un jāatstāj iedarboties uz apmēram 20 minūtēm. Pēc tam jānoskalo ar siltu ūdeni.

Ledusskapis


Lai novērstu nepatīkamo smaku ledusskapī, jāieliek neliels trauciņš ar sodu un ik pēc pāris nedēļām tas jānomaina, jo soda uzsūc visus nepatīkamos aromātus. Ledusskapja plauktu tīrīšanai var izmantot maigu tīrīšanas līdzekli, ko iegūst 1:1 sodu sajaucot ar ūdeni. Pēc tam virsmas jāpārslauka ar siltā ūdenī iemērktu tīru drānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!