Dzīvojamā ēka ar saimniecības ēkas statusu – nē, tas nenozīmē, ka iemītnieks dzīvo klētiņā vai malkas šķūnī. Māja ir kā māja, bet tās statuss dokumentos ir cits – tā nav vis dzīvojamā māja, bet saimniecības ēka. Vai tas nozīmē, ka ģimene šādi balansē uz likuma "asmens" un patiesībā šāda dzīvošana ir sodāma? Par to rakstā tālāk.

Portālam "Tava Māja" savu stāstu uztic kāda ģimene, kura vēlējās palikt anonīma. Ģimene dzīvo laukos, tai ir sava māja, saimniecības ēkas, tostarp siena un malkas šķūņi, kūts un pirts. Visām ēkām ir būvprojekti, taču ir viens "bet" – ēkai, kurā dzīvo ģimene, ir saimniecības ēkas statuss. Arī tai ir savs būvprojekts. Ģimenes māja celta pirms vairāk nekā 20 gadiem, bet tagad cilvēki nolēmuši – laiks nomainīt mājas statusu pret dzīvojamo ēku. Ar portāla "Tava Māja" starpniecību ģimene vēlējās uzzināt, kādas sekas var būt tam, ka tā dzīvo namā ar saimniecības ēkas statusu, kāds par to ir sods un kā rīkoties, lai māja beidzot iegūtu dzīvojamās ēkas statusu.

Rakstā varēsi uzzināt:

  • Informāciju par iespējamiem sodiem;
  • Padomus, kā legalizēt būves;
  • Iespējamos risinājumus

"Savu māju mēs uzcēlām 2000. gadā. Sākumā īpašumā tapa saimniecības ēkas – kūts un šķūņi, bet pēc tam uzbūvējām šo mazo māju, kas bija paredzēta kā lauku virtuve, kur rukšiem uz plīts vārīt ēst. Tā kā dzīvojām citā mājā, kas mums pašiem nepiederēja, nācās uz šo īpašumu regulāri braukāt. Nolēmām, ka varētu dzīvot šajā pašā mājā, pielāgojot to dzīvošanai," atklāj Jānis. "Tā arī izdarījām. Ēkā paši izlīmējām tapetes, ienesām mēbeles – māja gatava dzīvošanai. Mājā ir arī kanalizācija, tualete, virtuve un vannasistaba. Tolaik mēs, protams, sapņojām par savu privātmāju, kuru varētu uzcelt uz šī paša zemesgabala, bet mums nebija tādu finanšu. Sapnis palika nepiepildīts, bet vietu, kur dzīvot, mums vajadzēja. Nedzīvosim jau visu mūžu mājā, kas nepieder mums. Tagad mums ir sava mazā māja, par privātmāju vairs nesapņojam. Tieši tas ir iemesls, kāpēc vēlamies šai mūsu mājai noformēt dzīvojamās ēkas statusu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!