Foto: Shutterstock
Nekustamā īpašuma tirgū ir ne tikai jau gatavi jauno projektu dzīvokļi un mājokļu piedāvājumi vecākos namos, bet iegādei tiek piedāvāti arī dzīvokļi, kas vēl nav aplūkojami. Ir tikai skaistas vizualizācijas, bet no ēkas nav ne vēsts, jo tā vēl nav uzbūvēta. "Tava Māja" rakstā tālāk uzskaita, kādi ir plusi un mīnusi, iegādājoties dzīvokli neuzceltā ēkā.

Laura iegādājās dzīvokli projektā "Jaunā Teika", pirms tas bija realizēts. Lai gan dzīvokli varēja aplūkot tikai projekta vizualizācijās, viņa kopā ar vīru apmeklēja tā sauktās atvērto durvju dienas, kurās varēja aplūkot paraugdzīvokļus jeb demo dzīvokļus, kas ir pilnībā iekārtoti un mēbelēti. "Tādējādi dzīvē reāli varējām redzēt gan kopējo platību un istabu izvietojumu, gan varējām pasmelties interjera dizaina idejas," stāsta Laura. Pāra aplūkotais paraugdzīvoklis atradies citā "Jaunās Teikas" kvartāla dzīvojamā ēkā, bet tā istabu izvietojums bijis tieši tāds pats kā ģimenes iegādātajam dzīvoklim. "Līdz ar to bijām droši, ka neiegādājamies kaķi maisā, iepriekš neredzot jaunā mājokļa telpu izvietojumu. Tas mums bija svarīgi."

Kā portālam "Tava Māja" atklāj Laura, viņi ar vīru kopš dzīvokļa rezervācijas un priekšlīguma parakstīšanas līdz ievākšanās brīdim gaidījuši apmēram pusgadu. "Gaidīšanas jautājums mums nebija problēma, izlēmām par labu pilnībā jaunai mājai, kur varam būt pirmie dzīvokļa īpašnieki. Uzrunāja fakts, ka pirms mums dzīvoklī nebūs bijuši citi iemītnieki, – tā ir pilnīgi jauna un svaiga mājvieta, ko paši varam veidot tieši tā, kā vēlamies. Tāpat bija būtiski saprast, kāds skats paveras no dzīvokļa logiem. To pirms dzīvokļa iegādes varēja saprast diezgan skaidri, jo "Jaunās Teikas" kvartāls ir labiekārtots un mūsu dzīvokļa ēka ir pēdējā ēka kvartālā." Viņa atzīst, ka ar vīru nedaudz satraucās par dzīvokļa kvalitāti, jo pirms iegādes nevarēja apskatīt vannasistabu, materiālu izvēli grīdas segumam vai citas detaļas.

Pirkt dzīvokli mājā, kas vēl nav uzbūvēts, ir risks, un to norāda arī zvērināts advokāts Jānis Lapsa. Viņš portālam "Tava Māja" ieskicē potenciālos riskus, kā arī dalās ar vērtīgiem padomiem, kas būtu jāņem vērā, ja tomēr izvēle par labu krīt dzīvoklim namā, kurš vēl nav uzcelts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!