Foto: Shutterstock

Privātmāju īpašnieki var līksmot, jo 11. februārī Ministru kabinets apstiprināja labas ziņas – Ekonomikas ministrija izstrādājusi jaunu atbalsta programmu privātmāju atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai. Līdz šim šādu iespēju piedāvāja tikai daudzdzīvokļu namiem un realizēti 263 renovācijas projekti, bet 47 ir procesā. Ekonomikas ministrijas pārstāvis gan uzsver, ka atbalsts paredzēts kompleksai mājas atjaunošanai, tad nu skaidrosim soli pa solim – kurš var pieteikties, kā tas notiek un cik daudz būs jāiegulda pašam.


Kapitālais, nevis kosmētiskais remonts

"Pēc programmas apstiprināšanas Ekonomikas ministrijas (EM) telefons bija karsts, jo interesenti steidza uzzināt detaļas," sarunu iesāk Enerģētikas finanšu instrumentu nodaļas vadītājs Gatis Silovs. Vienkāršiem vārdiem sakot, šī programma paredz privātmājas kapitālo remontu: "Mērķis ir būtiski uzlabot konkrētās mājas energoefektivitāti, lai panāktu vismaz 20% siltuma ietaupījumu. Būs jāiegulda pamatīgs darbs, tādēļ man jāapbēdina tie, kuri cer nomainīt tikai pāris logu vai uzstādīt jaunu apkures katlu. Galvenais uzdevums ir būtisks un izmērāms siltumenerģijas ietaupījums pēc remontdarbu pabeigšanas," stāsta Gatis.

Daudzdzīvokļu māju siltināšanas programmā bija pieejami 200 miljoni eiro, bet privātmāju īpašniekiem – tikai 2,3 miljoni eiro. Gatis piekrīt, ka tas ir ļoti maz: "Tehniski pareizais termins šai naudai ir "atmaksas no iepriekšējām programmām" jeb – citās programmās neizmantotā nauda. Protams, varējām gaidīt, kad parādīsies lielāki naudas līdzekļi, bet paietu vismaz gads vai divi, līdz varētu uzsākt programmu. Nospriedām, ka labāk sāksim ar pilotprojektu, ja tas izdosies, noteikti palielināsim finansējuma apjomu. Šie 2,3 miljoni noteikti nav vienīgā nauda privātmāju īpašniekiem," mierina Gatis Silovs. To apstiprina arī Ieva Vērzemniece, "Altum" Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja: "Balstoties uz šīs pilotprogrammas atziņām un mācībām, Ekonomikas ministrija veidos nākamo programmu, šis ir tikai sākums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!