Foto: Shutterstock
Īsto flīžu iegāde nepavisam nav kā ikdienišķa pastaiga parkā. Vispirms jāatrod flīzes, kas godam kalpos par segumu izvēlētajam mērķim – kā vannasistabas grīdas un sienu segums vai gaumīgs grīdas segums terasē, kas pakļauts arī laikapstākļu ietekmei. Kad tas izdarīts, jāizvēlas acīm tīkamākais dizaina risinājums. Taču ir vēl pāris svarīgi faktori, kurus ņemt vērā flīžu iegādes brīdī, un viens no tiem ir flīžu kalibrs. Ko tas nozīmē un kādu funkciju pilda?

"Keramikas flīzēm apdedzināšanas procesa rezultātā veidojas nedaudz noapaļotas malas un nelielas novirzes izmēros. Tās ieklājot, ieteicamais šuvju platums ir robežās no 3 līdz 8 milimetriem. Daudziem pievilcīgākas šķiet virsmas ar šaurāku šuvju platumu. Lai novirzes flīžu izmēros vizuāli nebūtu pamanāmas, flīzes rūpnīcās tiek sašķirotas pēc līdzīga kalibra, kur novirzes viena kalibra ietvaros ir mazākas par plus/mīnus 0,7 mm," kalibra nozīmīgumu skaidro "Hansas flīžu tirgus" direktore Lilita Saulīte. "Uz iepakojuma tiek norādīta informācija "Cal" ar precīzo izmēru vai kalibra kodu. Ieklājot flīzes, jāizmanto vienādi kalibru kodi. Īpaši svarīgi to ievērot, izvēloties šauras šuves."

"Ja telpas dizains pieprasa vēl šaurākas savienojuma šuves (1,5–2 mm), ieteicams izvēlēties rektificētas akmens masas flīzes. Par rektificētām sauc flīzes, kuras pēc apdedzināšanas tiek sagrieztas pēc precīza izmēra ar asām un precīzām malām 90 grādu leņķī. Ieklājot rektificētas flīzes, jābūt ideāli sagatavotai gludai flīzējamai virsmai. Pretējā gadījumā, ja starp flīzēm būs augstuma atšķirības, asās, kantainās malas ļaus saskatīt defektu, vai arī tas būs pamanāms, pārvietojoties pa grīdas virsmu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!