Foto: Shutterstock
Ja esi nolēmis pārdot savu mājokli, jāapbruņojas ar pacietību, jo tas var nenotikt dažu dienu vai nedēļu laikā. Taču ir dažas gudrības, kuras likt lietā, lai tavs nekustamais īpašums savu jauno saimnieku acīs iekristu ātrāk.

Lai īpašuma pārdošanu paātrinātu, nepieciešams pēc iespējas labāk to pasniegt potenciālajiem pircējiem. Tieši tādēļ svarīgi, lai mājokļa fotogrāfijas būtu pievilcīgas un raisītu interesi dzīvokli vai māju aplūkot klātienē.

Kā norāda ASV nekustamo īpašumu jomā veiktā aptauja, 84 procenti mājokļu pircēju pat neizskatītu sludinājumu, kuram nav pievienoti fotoattēli, 87 procenti atzīst, ka pievienotie attēli ir palīdzējuši izdarīt izvēli, savukārt īpašumi ar profesionāli uzņemtām fotogrāfijām tiek notirgoti par 32 procentiem ātrāk.

"Potenciālajam pircējam pirmais priekšstats par mājokli radīsies tieši no pārdošanas sludinājumā ievietotajām bildēm, tādēļ ir vērts to uzņemšanā investēt laiku un resursus. Jo bildes būs kvalitatīvākas un dzīvesvieta mājīgāka, jo vairāk interesentu to vēlēsies apskatīt un būs lielāka iespēja to ātrāk pārdot," rekomendē Luminor mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

Dažkārt mājokļa pārdošanas procesā vērts izvērtēt profesionāla nekustamo īpašumu fotogrāfa piesaistīšanu, kas var nodrošināt daudz lielāku klientu interesi, kā arī ātrāku īpašuma pārdošanas procesu.

Ja izvēlies mājokli fotografēt pats

Bankas eksperts dalās ar padomiem, kā uzņemt labākas mājokļa pārdošanas fotogrāfijas, ja ar šo uzdevumu esat tomēr izlēmis paveikt pats.

Sakārto mājokli

Lai mājoklis atstātu labu priekšstatu, tam jābūt tīram un kārtīgam, tāpēc pirms iemūžināšanas tas jāsakārto. Svarīgi, lai kadrā būtu iespējami maz personisko mantu un lieku priekšmetu – sīkas detaļas novērš uzmanību un var radīt neorganizētības sajūtu, īpaši tas attiecas uz virtuvi un sanitārajām telpām. Tāpat mājoklim nevajadzētu būt pieblīvētam ar mēbelēm, lai tas neizskatītos šaurs un neērts. Ja vēlies pārdot māju, tad, uzņemot fotogrāfijas, pagalmam jābūt sakoptam un bez saimniecības vai sadzīves priekšmetiem.

Foto: Shutterstock

Radi mājīgumu

Ja mājoklī vēl ir mēbeles vai tas tiek pārdots ar mēbelēm, padomā par priekšmetu iekļaušanu, kas rada mājīguma sajūtu – spilvens uz dīvāna, interesanta stāvlampa, kafijas automāts, telpaugs, kāds dizaina priekšmets, glezna vai fotorāmītis. Šiem priekšmetiem noteikti nevajag būt daudz, bet tādiem, kas rada vēlmi īpašumā uzturēties un tur palikt. Ja mājokli tirgosi bez mēbelēm, iespējams, ir vērts uzņemt fotogrāfijas pirms visu mēbeļu izvešanas.

Gaismai ir nozīme

Fotografēšanai izvēlies diennakts gaišo laiku, lai nav jālieto zibspuldze vai jāieslēdz mākslīgais apgaismojums. Ja bildes tiek uzņemtas gada tumšākajā laikā un ar dabisko apgaismojumu nepietiek, svarīgi ieslēgt iespējami daudz apgaismojuma, lai mājvieta izskatītos gaiša un mājīga. Savukārt, ja dzīvesvietā ir lieli logi un tā ir ļoti gaiša, jāizvēlas pareizs rakurss, lai fotogrāfijā neveidotos pārgaismoti laukumi. Šādā situācijā labāk izvēlēties brīdi, kad saule logos neiespīd.

Izvēlies pareizo rakursu

Īpaši svarīgi tas ir mazu mājokļu īpašniekiem, lai kadrā spētu iekļaut mājokļa aprises. Visbiežāk labākā vieta fotogrāfijas uzņemšanai ir telpas stūris vai durvju aile. Ja vēlies īpaši izcelt kādu objektu, piemēram, kāpnes vai kamīnu, tam vajadzētu atrasties kadra centrālajā daļā. Mēģini kadrā iekļaut divas vai pat trīs sienas un fotogrāfijas uzņemt no krūšu augstuma, tā rados iespējami dabīgākas bildes.

Iedvesmojies no citiem

Ja pašam līdz šim nav bijusi pieredze ar telpu fotografēšanu, iedvesmu var smelties no dažādiem interjera žurnāliem vai citiem sludinājumiem. Aplūko bildes, kas rada mājīguma sajūtu un, iespējams, kādu ideju varēsi aizgūt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!