Foto: stock.xchng

Etiķi ierasts izmantot dažādu kulināro gardumu gatavošanā, taču, atklājot šīs vielas labās īpašības, tas var kļūt par labāko draugu mājas tīrīšanas un uzkopšanas darbos.

Veļas tīrīšana

Dažkārt nākas ilgi lauzīt galvu, ar ko lai iztīra dažādus nejauši iegūtus traipus. Pat tad, ja nelīdz veļas ziepes un veļas pulveris, tieši etiķis var būt tas efektīvākais līdzeklis, kas palīdzēs atbrīvoties no traipiem. Turklāt, baltu drēbju mazgāšanā, tas spilgtinās krāsu un novērsīs dzelteno nokrāsu, kas ar laiku mēdz parādīties baltam apģērbam. Aizstāj ķīmisko, hlora saturošo līdzekli ar etiķi, un visas problēmas balta apģērba kopšanā tiks atrisinātas.

Trauku spožums

Ja arī tev ir nācies saskarties ar spožuma zaudētām krūzītēm, neizmazgājamiem pleķiem trauku iekšienē, tad pēdējā cerība, pirms no tiem atbrīvojies, ir etiķis. Visbiežāk ar etiķa palīdzību var ļoti veiksmīgi atbrīvoties no kafijas un tējas radītiem pleķiem, atgūstot spožumu un sākotnējo krāsu.

Aromātu neitralizēšana

Viens no tipiskākajiem piemēriem, ko vērts pieminēt, etiķa veiksmes stāstos, ir nepatīkamo, mājdzīvnieku atstāto, aromātu novēršana. Dažkārt pat pēc rūpīgiem tīrīšanas darbiem neizdodas atbrīvoties no smakas, un šādos gadījumos var līdzēt etiķis, turklāt, mājdzīvniekam etiķa aromāts, šķiet tik atbaidošs, ka tas nekad neies tanī pat vietā atstāt jaunas smakas. Taču tikpat veiksmīgi etiķis palīdzēs atbrīvoties arī no ne tik spēcīgiem, bet nepatīkamiem aromātiem.

Tīrīšanas līdzeklis

Liela daļa mājokļa kārtības uzturētāji jau zinās, ka etiķis ir labs līdzeklis, ko izmantot dažādos mājas uzkopšanas darbos. Sajauc etiķi ar ūdeni un izmanto iegūto līdzekli dušas kabīnes, izlietnes, vannas, klozetpoda, flīžu un grīdas tīrīšanā. 

Tapešu, papīra un uzlīmju nolīmēšanā

Remonta darbos, kad nepieciešams nolīmēt tapetes, vai arī ikdienas situācijās, kad nepieciešams atbrīvoties no kādiem cieši pielīmētiem papīriem, noderēs etiķa un ūdens sajaukums. Pāris minūtes paturot līdzekli un konkrētās vietas, papīrs daudzkārt vieglāk būs noņemams. Šis padoms noderēs situācijās, kad dāvanai nepieciešams noņemt cenas nozīmi, vai no fotogrāfijas rāmīša pilnībā nolīmēt uzlīmes. 

Krāsas traipi uz otām

Liec plastmasas traukā ar krāsām netīrās otas, aplej tās ar etiķi un ļauj vismaz 30 minūtes tām tur mērcēties. Pēc tam, nomazgājot ar siltu ziepjūdeni, katra otiņa izskatīsies gluži kā jauna.

Metāla un betona krāsošana

Ja esi nolēmis pievērsties radoši mākslinieciskai nodarbei uz metāla vai betona priekšmetiem, pirms krāsošanas, noslauki to ar etiķī samitrinātu drānu. Šis triks ievērojami atvieglos krāsošanas darbu – krāsa vieglāk pieķersies materiālam, un arī noturība būs ilgāka.

Vasks uz koka mēbelēm

Ja gadījies notraipīt  ar vasku koka mēbeles, ar vieglām, apļveida kustībām etiķī pamērcētu lupatiņu, paberzē netīro vietu, un traipiem vajadzētu veiksmīgi pazust.

Flīžu šuves

Ja flīžu šuves jau kādu laiku zaudējušas sākotnējo krāsu, ņem talkā nevajadzīgu zobu birsti, etiķi, un ķeries pie to tīrīšanas. Etiķis itin labi spēs iztīrīt arī dziļākās un netīrākās šuvju vietas.

Sarūsējušas naglas un skrūves

Ja darba rīku kastē sakrājušās ierūsējušas naglas, skrūves vai kādi stiprinājumi, aplej tās ar etiķi un ļauj pāris dienas tam tur mērcēties. Metāliskajiem kausējumiem pēc laika vajadzētu atgūt sākotnējo izskatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!