Foto: Shutterstock
Aktīvākai viesību sezonai sākoties, tā vien nākas aizdomāties par dažādiem galda noformēšanas knifiņiem. Ir skaidrs, ja ballīte notiks brīvā dabā, galda klājums var krasi atšķirties no svinīga pasākuma iekštelpās.

Neatkarīgi no tā, vai tas ir oficiāls vai neformāls pasākums, jāiekārto vieta katram gaidāmajam viesim – glāzes, šķīvji, galda piederumi, turklāt tiem jābūt ātri aizsniedzamiem. Pat neformālās viesībās ir patīkami redzēt, ka saimnieki ir pievērsuši uzmanību katram sīkumam. Turpinājumā – padomi no Brigitas Lēgeres – Binzas grāmatas "Līgava un līgavainis. Viesības un svinības" (izd. "Zvaigzne ABC").

Neformāls galda klājums

Jāizlemj, vai izmantosi galda celiņu vai kādu citu galda klājuma veidu. Ja izmanto galdautu, jāpārliecinās, lai galdauta malas, kas karājas zem galda, būtu vienā līmenī. Celiņu parasti izmanto vienu un to klāj horizontāli pār galdu, bet variācijas ir dažādas, piemēram, izmantojot vairākus celiņus, veidot rūtiņas uz galda. Ideālā gadījumā šķīvjus jāliek tā, lai starp viesiem paliktu pietiekami daudz brīvas telpas. Salvetes nepieciešams salocīt un nolikt uz katra šķīvja vai zem dakšiņas, kas atrodas kreisajā pusē.

Ūdens glāzi jānovieto augšpusē tieši virs naža. Neformālām vakariņām pietiks ar vienu parastu balonveida vīna glāzi, no kuras varēs dzert tiklab balto, kā sarkano vīnu. Galda piederumiem jābūt novietotiem vienā līnijā ar pusdienu šķīvja apakšmalu.

Par deserta piederumu izvietošanu nevajag raizēties. Kad pienācis laiks desertam un kafijai, novāc visus traukus, izņemot ūdens glāzes, un ienes deserta piederumus kopā ar desertu.

Formāls galda klājums

Foto: Shutterstock

Nedaudz vairāk piepūles būs jāiegulda formālā galda klājumā, taču pamatelementi ir tieši tādi paši kā neformālā. Katrs šķīvis, glāze un galda piederums jānovieto tā, lai ikvienam viesim būtu ērti baudīt maltīti.

Lai galda klājums izskatītos elegantāks, zem pusdienu šķīvja var novietot lielu dekoratīvo šķīvi. Uz šķīvja noliek servjeti. Zupas vai salātu šķīvi liek uz pusdienu šķīvja un noņem pēc pirmā ēdiena.
Formālā galda klājumā jāizmanto arī maizes šķīvīši. Tos novieto augšpusē tieši virs dakšām un tam šķērsām pāri novieto sviesta nazi. Deserta piederumus var likt virs pusdienu šķīvja. Dakšiņas rokturim jābūt vērstam pa kreisi, tējkarotes rokturim – pa labi.

Bufetes galda klājums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zviedru galds jeb bufete savu aktualitāti nezaudē jau vairākus gadus. Tas ir ērts un parocīgs gan viesību organizatoriem, gan viesiem. Bet, ja ballīti plāno servēt šādā stilā, tad, protams, nepieciešams galds vai bufete, uz kura būs novietots ēdiens. Jau laikus jāpārliecinās, ka izvēlētais galds ir pietiekami liels, lai uz tā varētu izvietot visus pagatavotos ēdienus. Visvieglāk to ir saprast, ja uz galda izvieto visus ēdienu traukus, kurus plāno piepildīt ar vēderpriekiem paredzētiem gardumiem.

Ja izskatās, ka galds būs par mazu, tad iespējams divus galdus sabīdīt kopā un pārklāt galdautu. Apaļo bufetes galdu ieteicams atbīdīt no sienas, lai viesi ap to var ērti pārvietoties.

Svinību dienā pārliecinies, lai katra ēdiena bļodā, šķīvī vai paplātē, būtu nepieciešamie gadla piederumi, lai ēdienu varētu viegli uzlikt. Šķīvju kaudzes nepieciešams izvietot vairākās vietās, lai viesi nedrūzmētos un negrūstos virsū viens otram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!