Foto: Shutterstock

Ar lielu joni tuvojas Zinību diena un jaunais mācību gads, tāpēc jāpaspēj mājās paveikt pēdējie darbiņi, lai pēc tam nebūtu stresa vismaz pirmajās septembra nedēļās. "Tava Māja" piedāvā darāmo mājas darbu sarakstu, kas atvieglos kārtošanas un sagatavošanās procesu!

Portāls "Houzz" ir apkopojis noderīgu sarakstu, kas varētu palīdzēt vadīties lietās, kas vēl ir paveicamas vai jau ir izdarītas.

Saved kārtībā rakstāmgaldu

Ja nepieciešams, uzlabo to ar lakas pārklājumu, nomaini krēslus, lampas, kā arī sakārto rakstāmpiederumus, papīru kalnus un grāmatas.

Uzfrišini telpas

Piešķir istabai nelielas pārvērtības. Tas uzreiz nenozīmē, ka telpā jātaisa liels remonts, bet vari to nedaudz uzfrišināt, piemēram, pārstumdīt mēbeles, pielikt pie sienas kādu gleznu, fotogrāfiju vai telpu papildināt ar kādu jaunu telpaugu.

Atzīmē svarīgos datumus

Izveido īpašu kalendāru vai papildini esošo ar svarīgām lietām. Vari pie sienas piestiprināt tāfeli, kas kalpos kā atgādinātājs, piemēram, par bērnu pulciņu nodarbībām, vecāku sapulcēm vai citiem skolas pasākumiem.

Plāno maltītes

Maltīšu plānošana atvieglos iepirkšanos, jo būs jau zināms produktu saraksts, kas jānopērk. Maltīšu sarakstu vari taisīt ne tikai iepriekš minētajā kalendārā, bet vari iegādāties blociņu vai lejupielādēt mobilajā aplikāciju.

Kā atzīmē "Houzz", maltītes var sagatavot vairākām dienām uz priekšu, jo tas ietaupīs laiku, kas tiek pavadīts virtuvē pie plīts. Šādi bērniem būs jau laicīgi sagatavotas pusdienu, launaga vai ekskursiju kārbiņas.

Izveido našķīšu zonu

Pēc skolas laika sevi vai bērnus var palutināt ar kaut ko garšīgu! Izveido speciālu vietu, kur salikt našķīšus. Atceries, ka našķīši neaprobežojas tikai ar saldinātiem dzērieniem, čipsiem vai konfektēm, bet tie var būt arī augļi, dārzeņi un rieksti.

Vajadzīgās lietas noliec pa ķērienam

Noteikti piekritīsi, ka nepieciešamākajamām lietām allaž būtu jāstāv vienā vietā. Lai nebūtu pirms skolas vai darba jāskraida pa māju, lai sameklētu kaut kur noliktās atslēgas – paredzi tām speciālu plauktiņu vai atvilktni, kur visi mājinieki tās novieto. Tas pats ir attiecināms arī uz citām lietām.

Iegādājies kastes vai mapes

Skolas laikā mēdz sakrāties dažādi radošie darbiņi, kontroldarbu un ieskaišu lapas, kā arī citas noderīgas lietas, tāpēc paredzi tām vietu mapēs vai kastēs. Šādi ielikti papīra darbi palīdzēs izvairīties no radošā haosa uz rakstāmgalda.

Veic revīziju garderobē

Šis punkts daudziem noteikti sagādātu nopūtu, bet pirms jaunā mācību gada viennozīmīgi nepieciešams veikt revīziju drēbju skapī. Noteikti tajā ir drēbes, kas netiek valkātas, tāpēc droši tās nodot labdarībā vai pārdod.

Nosaki laiku pavadīšanai pie TV vai datora

Lai skolas laikā nenāktu strīdēties par to, cik ilgi drīkst laiku pavadīt pie televizota vai datora – šīs vadlīnijas nosaki jau pirms jaunā mācību gada sākuma. Vari pat izveidot sarakstu, kas bērnam jāizdara vai jāizpilda, lai varētu skatīties savas iemīļotās pārraides.

Izveido vai iekārto bērna mantu stūrīti

Lai radinātu bērnu pie kārtības – izveido stūrīti, kur viņš pēc skolas var nolikt savas mantas. Piemēram, tas var būt speciāls pakaramais vai apavu paklājiņš tieši viņam.

Uztaisi speciālu plauktu tieši bibliotēkas grāmatām

Noteikti daudziem savulaik ir sanācis grāmatu nenodot laikā, tāpēc šī iemesla dēļ var izveidot speciālu plauktiņu, kurā būtu jānovieto grāmatas, kas ir paņemtas no bibliotēkas. Tā grāmatas neiejuks pie citām, kā arī allaž būs redzamā vietā, lai kalpotu par atgādinājumu to nodošanai.

Izveido iedvesmojošu sienu

Mācību gada sākumā vari izveidot iedvesmojošu sienu, kurā var būt ne tikai motivējoši teksti, bet arī, piemēram, ģimenes fotogrāfijas. Pie tās vari arī likt ģimens locekļu panākumus, piemēram, diplomus par labām sekmēm mācībās, kausus vai medaļas, kā arī sev citas nozīmīgas lietas, kas liks sasparoties vēl vairāk.

Paredzi laiku ģimenei

Neaizmirsti, ka ikdienas steigā un saspringtajā skolas ritmā laiks jāatvēl arī kopā būšanai. Pirms skolas sākuma veltiet laiku viens otram, dodieties kādā jaukā ekskursijā vai izbraucienā. Savukārt skolas laikā kopā laicīgi plānojiet idejas nedēļas nogalei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!