Foto: Shutterstock
Grilēšanas sezona jau ir klāt, un cilvēki savā brīvajā laikā aizvien vairāk cenšas izrauties laukā no darba, lai piemājas dārziņā saaicinātu draugus un uzceptu baudāmu ēdienu. Tomēr grilu izvēle ir tik milzīga, ka, ieejot veikalā, grūti orientēties, kur nu vēl izvēlēties. Veikalu tīkla ''K-rauta'' speciālists Ingus Laumanis stāsta par grilu izvēli un dod padomus, lai katrs var izvēlēties piemērotāko variantu sev.

Lielākoties veikalu piedāvājumā var atrast kokogļu, gāzes grilus un arī kūpinātavas. Vispopulārākie ir kvalitatīvāki grili, uz kuriem var pagatavot baudāmu ēdienu un kuru kalpošanas mūžs neaprobežojas ar vienu vai divām sezonām. Tas ir neatkarīgi no mangāļu enerģijas avota, jo pārdošanas pieaugums redzams kā kokogļu, tā arī gāzes griliem, stāsta dārza preču speciālists.

Gāzes grili

Grilēšanas rezultāts uz gāzes grila lielā mērā ir atkarīgs no tā degļu jaudas un virsmas, tādēļ gāzes grils ir efektīvākā izvēle. Cepšanas temperatūra ir ērti kontrolējama un cepšanas virsma ir izgatavota no čuguna, kas nodrošina augstvērtīgu rezultātu.

Gāzes grils ir salīdzinoši dārgāks, tā cenas ir no aptuveni 150 EUR līdz pat 2000 EUR. Galvenie faktori, kas nosaka grila cenu: degļu skaits un to jauda, grilēšanas virsmas platība un materiāls, no kura tā izgatavota, vākā iebūvēts termometrs, vāka materiāls (aprīkots ar stikla logu, caur kuru var vērot grilēšanas procesu pat to neatverot), elektroniskā aizdedze, sānu deglis un papildelementi, piemēram, grila plauktiņš, riteņi, vāks u.c.

Kokogļu grili

Izvēloties kokogļu grilus, metāla biezums ir būtiski svarīgs un tam vajadzētu pievērst uzmanību. Jo grila izgatavošanā izmantots biezāks metāls, jo tas kalpos ilgāk. Pārdošanā pieejami arī pārvietojamie grili uz riteņiem vai pārnēsājamie, ar ko doties piknikos.

Arī kokogļu grilu cenas svārstās. Tās atkarīgas no metāla kvalitātes, lieluma un papildus ekstrām, piemēram, plauktiņiem, pelnu traukiem, riteņiem un citiem papildinājumiem.

Malkas grili

Malkas grili ir vieni no universālākajiem un iecienītākajiem risinājumiem, ko cilvēki izmanto savos piemājas dārziņos. Malka ilgi uzglabā karstumu, kas piešķir ēdienam patīkamu dūmu aromātu. Visbiežāk šādi risinājumi gatavoti no tērauda vai čuguna un ir taisnstūra formā ar jau iestrādātām gropītēm iesmiņu novietošanai.

Ja meklē pēc padoma, kā darba kārtībā sagatavot esošo grilu, noderīgus padomus atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!