Foto: Shutterstock
Svētki pagājuši un lēnām jāsāk domāt par rotājumu, tostarp eglītes novākšanu. Ko iesākt daudzdzīvokļa nama iemītniekiem ar cirstām eglītēm un kociņiem podos, lai nepiegružotu kopīpašumu un no kociņa atbrīvotos likumīgi?

"Agrākos laikos atceramies pat tādus gadījumus, kad egles vienkārši izmeta pa logu daudzstāvu namos un sētniekam tad bija papildus darbs šos atkritumus savākt. Mūsdienās cilvēki ir apdomīgāki, bet tomēr ir lietas, par ko jāatceras," norāda "Civinity Mājas" Dzīvojamo ēku pārvaldīšanas daļas vadītājs Gatis Roze. "Šobrīd lielākā daļa atkritumu izvedēji Rīgā un Jūrmalā piedāvā eglīšu izvešanu, norādot noteikumus, kā eglītes jānovieto pie atkritumu konteineriem un kādās dienās būs izvešana. Jāņem vērā, ka egļu ievietošana atkritumu konteineros būs noteikumu pārkāpums un arī lieki aizņems konteinera tilpumu un rezultātā par atkritumu izvešanu visiem būs jāmaksā dārgāk."

No dzīvokļa līdz atkritumu savākšanas punktam


Par sakoptu vidi daudzdzīvokļu mājās jāgādā visiem iemītniekiem, tādēļ eglīti ar birstošām skujām nevajadzētu nest kāpņutelpā. Turklāt, ja telpu un teritorijas uzkopšana atbilstoši līgumam notiek tikai divas līdz trīs reizes nedēļā, tad šādās piesārņotās kopīpašuma telpās būs jāuzturas līdz nākamajai uzkopšanas reizei.

Tāpat eglīti nevajadzētu vest liftā, jo arī tad tiks piesārņotas koplietošanas telpas, īpaši liftu durvju spraugas un sliedes, ko iztīrīt ir grūti.

Lai eglīti nogādātu atkritumu savākšanas punktā, pa ceļam nesagružojot kāpņutelpu un piemājas apkārtni, vispirms eglīti vajag sagriezt un ielikt maisā, vai kārtīgi nopurināt un ietīt kādā materiālā.

Ir vairāki pakalpojuma sniedzēji, kas piedāvā eglītes izvest, atbraucot uz mājokli, to novācot, sapakojot un aizvedot.

Taču vēl kāds veids, kā ar svētku kociņu paveikt labu darbu – ja eglīte vēl nav pavisam nobirusi, painteresējies, kociņš varētu būt noderīgs dzīvnieku audzētājiem, piemēram, briežu dārzos.

Sava kopīgā svētku eglīte

Ja cirstas eglītes vietā izvēlēta eglīte podiņā, tad pēc svētkiem kociņu var saglabāt un vēlāk, kad zeme vairs nav sasalusi, to iestādīt lauku īpašumos, ja tādi ir. Pilsētā, dzīvojamo māju pieguļošajā teritorijā, egli stādīt var, tikai saņemot pārējo mājas iedzīvotāju vairākuma atbalstu. To noteikti nevajadzētu darīt nesaskaņoti.

Tomēr mājas iedzīvotājiem, kas kopīgi nolemj par šādu egles izmantošanu pēc svētkiem, ir jāņem vērā, ka koks augs lielāks un nākotnē var būt traucējošs. "Ir bijuši gadījumi, kad pie mājas iestāda egli un pēc dažiem gadiem tā jārok ārā un jāpārstāda, jo sāk aizēnot kāda kaimiņa balkonu vai logus. Tāpēc šādu izvēli jāizdara, tikai saskaņojot ar apsaimniekotāju un mājas iedzīvotāju vairākumu," pieredzē dalās Roze.

Ja visi mājas iedzīvotāji dod savu apstiprinājumu, ar laiku, kad eglīte paaugsies, var veidot tradīciju un rotāt eglīti svētkiem arī pie mājas.

Papildu piesardzība attiecībā uz pirotehniku


Tāpat iedzīvotājiem īpaša uzmanība jāpievērš dažāda veida izlietotai pirotehnikai un to izmešanai sadzīves atkritumu konteineros.

Pirms izmešanas noteikti jāpārliecinās, vai svētku salūtam iegādātā pirotehnika tiešām ir izlietota un vairs nav sprādzienbīstama. Neizlietota pirotehnika ir ugunsnedroša, tā var aizdedzināt atkritumu konteineru jebkurā brīdī, arī tā pārvadāšanas laikā. Tādēļ neizlietotu pirotehniku ieteicams vai nu izlietot, vai arī nodot atpakaļ pirotehnikas pārdevējam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!