Foto: Shutterstock
Līdz ar astronomiskā rudens iestāšanos aktualizējas sveču aizdegšana drēgnajos vakaros. Ja esi jau laikus nodrošinājies ar dažādām svecēm vai vēl tikai tam gatavojies, noteikti pirms sveču aizdegšanas pārlasi ''Elle Decor'' ieteikumus, kā pagarināt degšanas ilgumu.

Izrādās, visai lielu lomu sveces degšanas ilgumā nosaka tas, kā to lietosi pirmajā reizē. Noteikti esi pamanījis, ka pēc pirmās aizdegšanas liesma nemaz nav tik liela un svece aizdegas pamazām. Tas tāpēc, ka vasks vēl atrodas ļoti tuvu daktij, un tam ir jāpagūst izkust, taču svarīgi pirmajā reizē to dedzināt tik ilgi, līdz vasks izkūst līdz pat malām, nevis izveido iedobi. Ja to neievēros, svece katrā nākamajā reizē turpinās degt tāpat, veidojos apmales un nedegot vienmērīgi. Arī ''House Beautiful'' norāda, ka jaunas sveces dedzinot, svarīgi būt pacietīgam un nenopūst to pārāk ātri, bet ļaut pakust vaskam virskārtā vienmērīgi un tikai tad nopūst.

Lai svece ilgāk degtu, svarīgi to nenovietot vēsā vietā. Jebkurai svecei netīk vēsums, tāpēc arī tā var izdegt pat ātrāk, tāpēc nedz palodze vēsajās dienās, nedz kāda cita izteikti vēsa vieta mājoklī nebūtu jāpiemēro sveces izlikšanai.

Sveces degšanas rezultātā dakts izveidojas garāka un visai bieži tās galā izveidojas neliels bumbulītis, kas pēc liesmas nopūšas veido dūmus – to tad vēlams nogriezt. Ņem vērā – jo garāka dakts, jo ātrāk izdegs svece. Svarīgi, lai dakts būtu vismaz 1-1,2 cm gara, tāpēc nenogriez to arī par īsu.

Starp citu, ja netīk dūmi, kas paliek pēc sveces degšanas, izmanto speciālo sveču nodzēsēju. To uzliekot virs liesmas, skābekļa trūkums veicinās liesmas nodzišanu un dūmi nebūs tik daudz. Vēl var liesmu nodzēst ar samitrinātiem pirkstiem – arī tad neveidosies zilpelēki dūmi.

Ja svece ielieta stikla burkā vai kādā dekoratīvā traukā, jāuzmana, lai to neapskādētu kvēpi ar melniem pleķiem. To var ierobežot, ja karsto parafīnu pēc izdegšanas izlīdzināsi gar malām, lai svecei degot tas pasargātu stiklu no kvēpiem. Tāpēc, kolīdz nopūt sveci, pakustini trauku, lai karstā masa noklātu malas un piekalstu. Lai trauku pēc tam atbrīvotu no vaska paliekām, izmanto metodes, kas aprakstītas šajā rakstā.

Vēl kāds ļoti svarīgs priekšnosacījums ilgākai sveču degšanai – ja tās ilgstoši netiek dedzinātas, noglabā vietā, kur tās nekrātu putekļu kārtu. Svecēm traukos uzliec vāciņus, bet parastās sveces noglabā aiz durtiņām plauktā. Putekļi, kas nosēžas uz sveces, pēcāk ietekmē sveces degšanu. Ja par to aizmirsts, tad sveces var apslaucīt ar viegli mitru drānu, noņemot putekļus.

Savukārt, ja sveces dedzināšanas rezultātā trauki jau palikuši melni un kvēpiem klāti, noteikti notīri stiklu. To jo īpaši svarīgi izdarīt, ja esi plānojis traukā atkārtoti likt vai liet sveces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!