Foto: Shutterstock
Dāvanu saiņošana daudziem ir absolūta neiespējamā misija, tāpēc nereti tiek nolemts to uzticēt profesionāļiem. Ņemot vērā, ka šogad cilvēki aicināti pēc iespējas mazāk laika pavadīt ārpus mājas, šis darbiņš var būt jāuzņemas pašas. Kā, izmantojot mājās atrodamos materiālus, skaisti un interesanti iesaiņot dāvaniņas saviem tuvajiem, stāsta "Luminor" rīkotā Brīvdabas muzeja e-gadatirgus dalībnieka "Muscari Linen" pārstāve Liene Paidere.

Ļaut labām mantām kalpot ilgāk

"Domājot par Ziemassvētku dāvanu iesaiņojumu, nāk prātā jauns un krāšņs dāvanu papīrs un lentas. Tomēr gaumīgu noformējumu var izveidot arī bez liekas tērēšanās, izmantojot to, kas jau ir pieejams mājās un pat pagalmā vai tuvējā parkā. Tā, piemēram, dāvanu papīru iespējams aizstāt ar avīzēm, nevajadzīgām pierakstu un nošu lapām, papīra iepirkumu maisiņiem, žurnāliem un auduma atgriezumiem. Radošs veids, kā izveidot iepakojumu rotaslietām – izmantot kartonu, kas palicis no tualetes papīra ruļļiem, ielocīt tā malas uz iekšpusi un rūpīgi aizlīmēt. Arī dāvanas apsiešanai ir alternatīvas – lina, džutas, papīra aukliņas, auduma strēmelītes, mežģīnes vai dzija. Savukārt dekorēšanai noderēs priežu čiekuri, valriekstu čaulas, kaltēti augi, ozolzīles, kanēļa standziņas, sakaltētas un apceptas apelsīna vai citrona šķēlītes.

Iesaiņojums kā daļa no dāvanas

Saņēmējs noteikti priecāsies par tādu dāvanu, kuras iesaiņojumu varēs izmantot arī citiem mērķiem, nevis izmest atkritumu maisā – piemēram, koka kastīte vai metāla kārbiņa, kas kalpos rakstāmpiederumu vai citu nelielu lietu uzglabāšanai. Arī stikla burciņas un kurpju kastes var izrādīties parocīgs iepakojums, ko aplīmēt, apgleznot vai izdekorēt. Vienlaikus pati dāvana var kļūt par daļu no tās iesaiņojuma. Piemēram, ja plānots iepriecināt saimnieci ar virtuves dvielīti un pavārgrāmatu, dvielīti var izmantot kā iesaiņojumu, ietinot tajā grāmatu un apsienot ar aukliņu. Savukārt pārtikas produktus, piemēram, pašlasītu tēju vai saldumus, var iebērt auduma maisiņā vai tašiņā, kas saimniecībā noderēs vēl ilgi.

Personalizēts iesaiņojums kā kopīga ģimenes aktivitāte

Apdāvināšanas prieku iespējams pārvērst arī jautrā un izzinošā aktivitātē visai ģimenei. Ja mājsaimniecības ietvaros tiek apdāvināti vairāki cilvēki, ieteicams katrai dāvanai izvelēties citu, individuālu iesaiņojumu. Piemēram, katrai dāvanai tiek pievienots neliels rotājums, kas raksturo saņēmēju, viņa hobijus, intereses vai pat norāda uz mīļāko ēdienu. Iepazīstoties ar visām dāvanām, ģimenes locekļi kopīgi varēs apspriesties un minēt, kam pienākas konkrētā dāvana un kāpēc. Šāda nodarbe, iespējams, ļaus vienam par otru uzzināt arī ko jaunu.

Visu decembri vietējo amatnieku un mājražotāju platformā www.egadatirgus.lv noritēs Ziemassvētkiem veltīta aktivitāte "Ar mīļumu", kuras laikā tirgotāji izvēlēto dāvanu glīti iesaiņos, pievienos tai personalizētu kartīti un ar DPD starpniecību nogādās tieši saņēmējam. Tirgotāji, kas piedāvā iegādāties jau iesaiņotu dāvanu, mājaslapā atzīmēti ar atpazīšanās zīmi "Ar mīļumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!