Foto: Shutterstock
Sienu krāsošana var būt ļoti radošs process, jo pastāv virkne dažādu tehnoloģiju, kā sienas padarīt interesantākas ar krāsu un dažādu rīku palīdzību. Lai iegūtu skaistus ornamentus vai dažādus motīvus, Nebūt nav nepieciešamas tapetes, to pašu var panākt arī ar krāsas un otas palīdzību. Lūk, dažas idejas, ko vērts izmēģināt!

Elegantu krāsojumu var panākt, ja traukā ieliesi divu veidu krāsas, tās nesamaisot, un mērcēsi rullīti tā, ka daļa iesmērējas vienā, daļa otrā krāsā. Rullējot to pa sienu, izveidosies klājums ar divkrāsu efektu. Šādā veidā var iegūt arī skaistu krāsu pārejas efektu, ja izvēlēsies līdzīgus toņus, tikai atceries, ka šajā tehnikā var krāsot tikai vienā slānī, citādi viss skaistums tiks aizkrāsots.

Ne mazāk efektīvu krāsojumu var izveidot, ja vispirms sienu biezā krāsas slānī nokrāsosi ar krāsu, un tad, neļaujot tai nožūt, ar kādu sarainu priekšmetu vilksi pāri. Tādējādi tiks iegūts neliels reljefs, kā arī interesants strīpu klājums. Šim nolūkam var izmantot saru slotu vai asu birsti.

Lai iegūtu nevienmērīgu krāsas klājumu, nokrāso pamattoni un tad citā krāsā iemērc porainu švammi, ar kuru viegli uzspiež uz krāsas klājuma. Šajā tehnikā var izmantot, piemēram, zelta krāsu, kas radīs interesantāku faktūru un krāsas atspīdumu. Ņem vērā, ka virsējās kārtas krāsu labāk izvēlēties gaišāku, lai fons netiktu nomākts. Līdzīgu efektu var izveidot arī ar lielāku otu, taču nevienmērīgāku klājumu var iegūt, savirpinot kādu auduma drānu, iemērcot to krāsā un piespiežot pie sienas, lai atspiežas faktūra.

Arī ģeometrisku rakstu sienas klājumam nemaz nav vajadzīga tapete, nepieciešamas vien vairākas krāsu bundžas, līmlente un otas. Ar līmlenti sadali sienu ģeometriskās formās un tad ar krāsu un otu iekrāso katru laukumu atsevišķi.

Ne tikai ģeometriski raksti, jebkurš šablons sniegs gaumīgu gala rezultātu, tā, piemēram, var veidot ziedu rakstus un citus motīvus, turklāt pat ne pa visu sienu, kaut vai tikai dažās vietās.

Interesantu krāsojumu var iegūt arī ar dažādiem trafaretiem. No biezāka kartona izgriez vēlamo formu, kādu vēlies nokrāsot uz sienas, piemēram, pumpiņu rakstu vai ziedu motīvu, izgriez trafaretu ar papīra nazi un tad pielīmē pie sienas, lai varētu krāsot un iezīmēt formas. Tiesa, trafareta līmēšana, noņemšana un atkārtota stiprināšana pie sienas ir samērā piņķerīga, turklāt jālūkojas, lai savienojuma vietas sakristu, tomēr dažkārt gala rezultāts attaisno pūles.

Veikalos iegādājamas speciālas folijas plāksnes zelta un sudraba krāsā, kuras var izmantot arī sienas krāsojumiem. Pa virsu jau nokrāsotai sienai var uzklāt šo foliju, tad uzmanīgi noplēst un ar sausu otiņu izlīdzināt atlipušo folijas kārtu. Pēc tam virsma jānoklāj ar speciālu krāsu vai laku, lai folija neatliptu laika gaitā, taču šāds iznākums izskatīsies ļoti eleganti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!