Foto: Shutterstock
Lai dzīvojamā istabā ikviens justos mājīgi, liela daļa dizaineru ieteiks paklāju kā nepieciešamo elementu. Bet šis dekors taču var būt arī dārgs! Tā kā tādam branga izmēra priekšmetam būs liela ietekme uz telpas izskatu un sajūtu, izvēle var būt pat ļoti biedējoša. Labs paklājs var kalpot pat gadu desmitus, kamēr nepareizi izvēlēts, nekvalitatīvs paklājs kalpos kā ikdienas atgādinājums par iztērēto naudu un naudu, kas būs jāiztērē, gādājot jaunu.

Ja vēlies iegādāties jaunu paklāju, tad iepauzē, jo to ir pārāk viegli izdarīt nepareizi, ņemot vērā pieejamo materiālu, krāsu, modeļu un izmēru klāstu. Ideālā paklāja atrašana ir kā sarežģīta mīkla. Tam lieti noderēs "The New York Times" autoru ieteikumi.

Izmanto vienu vai dažus

Nav neviena noteikuma, kas noteiktu, ka tev ir jāierobežo sevi ar vienu paklāju dzīvojamā istabā. Dizaineri bieži izmanto vairākus paklājus lielākās telpās, lai atdalītu dažādas zonas. Tātad, kā zināt, cik paklāji ir vislabākā izvēle?

Mazākas telpas un dzīvojamās istabas, ko norobežo sienas un durvis, parasti gūst labumu no viena liela paklāja. "Es bieži strādāju ar dzīvokļiem, kuru īpašnieku mērķis ir paplašināt dzīvojamās istabas izmantojamo telpu," izdevumam sacījusi interjera dizainere Kembla. "Šādos gadījumos es parasti izvēlos izmantot vienu paklāju un tik lielu, cik vien iespējams."

Savukārt plašām, atvērta tipa telpām, piemēram, bēniņiem, visticamāk, būs noderīgi vairāki paklāji, kas palīdz sasaistīties dažādu mēbeļu grupām. Turklāt tos var izmantot, lai atdalītu dzīvojamo zonu no ēdamistabas, ja nav sienu.

Vēl viena iespēja – kārtot paklājus vienu virs otra ar vienu lielu, vienkāršu paklāju apakšā, lai nosegtu lielāko daļu grīdas, un mazākus dekoratīvos paklājus virsū, lai radītu mājīguma sajūtu. "Viens no maniem iecienītākajiem trikiem ir izmantot ļoti lielu sizala paklāju, kas ir salīdzinoši lēts, un pēc tam virsū uzklāt mīkstākus paklājus, kas var kalpot arī kā viesu sēdvietas," iesaka Kembla.

Kāda izmēra paklājs man ir vajadzīgs?

Plānojot paklāja iegādi, ir svarīgi apskatīt iespējamos šķēršļus. "Mēs vienmēr sākam ar praktisko un tad nonākam pie dekoratīvā, vienlaikus ņemot vērā mājas arhitektūru un mehāniku," spriež Džesijs Kerjērs, Ņujorkas interjera dizaina firmas "Carrier and Company" direktors.

"Nav nekā sliktāka par to, ka esat spiests staigāt pa paklāja perimetru," piebilst dizainere Kembla. Proti – ar vienu kāju uz paklāju, bet otru – uz grīdas. Izvēlies izmēru, kas vai nu pilnībā nosedz pastaigu ceļu, vai arī atstāj atsegtu grīdu tur, kur cilvēkiem jāstaigā. Tad nolem, cik tālu no mēbelēm paklājam jāstiepjas. Izplatīts veids, kā noteikt grīdas seguma izmēru tam vajadzētu būt tik lielam, lai tas skartu katras mēbeles priekšējās daļas.

Vai arī vari izmantot mazāku paklāju, kas atrodas zem dīvānu un krēslu priekšējām kājām un apstājas tur. "Tikai pārliecinies, vai mazākie priekšmeti pie paklāja malām, piemēram, galdi un stāvlampas, ir pilnībā uz paklāja vai ārpus tā. Tu taču nevēlies nestabilu galdu, kas nošūpojas ik reizi, kad kaut ko uz tā noliec," sacīja Karjērs.

Foto: Shutterstock

Kā ir ar maziem paklājiem, kas "peld" istabas centrā, un kurus nenosedz dīvāns un krēsla kājas? Daudzi eksperti tos neiesaka.

Mazie paklāji izskatās mazliet apmaldījušies un nepabeigti. Tie ir kā acīm netīkama pastmarka.

Rakstains vai vienkāršs? Izvēlies!

Drosmīgi rakstains paklājs var kalpot kā dzīvojamās zonas noteicošais elements, taču, tā kā tam ir tik liela ietekme uz telpas noskaņu, šāda izvēle prasa drosmi un saņemšanos. Lēmums par to, vai izvēlēties grafiski izteiksmīgu paklāju vai kaut ko piezemētāku, ir atkarīgs no personīgajām vēlmēm, kā arī vispārējā dizaina redzējuma un mājokļa kopumā.

Kā norāda eksperti, pilsētas mājokļos tepiķi mēdz būt greznāki, daži pat izvēlas ieguldīt līdzekļus, pērkot antīkus paklājus izsolēs vai no dārgiem dizaineru saloniem. Savukārt lauku mājās un piejūras namos interjers kļūst neformālāks, pat lauciniecisks – grīdas seguma materiālos parādās sizals, jūraszāles vai kokosa šķiedras.

Lai videi piešķirtu mierīgāku noskaņu, Ņujorkā dzīvojošais interjera dizainers Ričarrds Mišāns iesaka meklēt sizala paklājus ar ieaustiem vai ievītiem rakstiem – svītrām, skujiņām u.c.

Kāds ir labākais materiāls paklājam?

Paklājus gatavo no dažādiem materiāliem, tostarp no dabiskām šķiedrām, piemēram, kokvilnas, lina, sizala, kokosa, dzīvnieku ādām, vilnas un zīda, un sintētiskajiem materiāliem, piemēram, neilona un akrila.

Foto: Shutterstock

Katram no tiem ir atšķirīgs gan izskats, gan sniegtās sajūtas, atšķirīga tīrīšana un kalpošanas laiks, kā arī, pats par sevi saprotams, – plašs cenu diapazons.

No augu materiāliem gatavotie paklāji nereti ir vieni no lētākajiem, kā arī tie izskatās vienkārši, neformāli. Taču dažādām šķiedrām ir atšķirīga izturība: piemēram, kokvilnas un lina šķiedras paklājiem ir īss kalpošanas laiks, savukārt sizals var izturēt pat vairākas "ļaunprātīgas" izmantošanas.

Viens no populārākajiem materiāliem ir vilna, kas mēdz būt dārgāka nekā lielākā daļa augu izcelsmes materiālu, taču tā ir izturīga pret traipiem, mīkstāka zem kājām un pietiekami izturīga, lai kalpotu ļoti ilgu laiku.

To pašu nevar teikt par zīdu, kas parasti ir dārgāks un smalkāks, taču tam ir maigāka sajūta un spīdums. Daži augstākās klases paklāji ir pilnībā izgatavoti no zīda, savukārt citi apvieno vilnu un zīdu, lai radītu dažādus efektus.

Foto: Shutterstock

Neaizmirsti par paklāja paliktni!

Ir vilinoši atnest paklāju mājās un nekavējoties to nolikt, taču ir viens solis, ko nevajadzētu izlaist: zem tā jānovieto neslīdošs paklāja paliktnis.

Izgriez paliktni tā, lai tas būtu nedaudz mazāks par paklāju. Vispārējs noteikums ir tāds, ka tas ir jāapgriež apmēram par 2,5 centimetriem īsāks nekā paklājs no visām pusēm, lai nodrošinātu maksimālu saķeri, vienlaikus novēršot redzamas līmeņa izmaiņas. Kādēļ nepieciešams paliktnis? Tas nodrošina, ka tavs jaunais paklājs neslīdēs kā banāna miza: tas turēsies vietā un saglabās savu kvalitāti, jo netiks stumdīts šurpu turpu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!