Foto: Shutterstock
Lai gada aukstajos mēnešos rēķina saņemšana nebūtu tik sāpīga un mājoklis tiktu apsildīts gudri, ieteicams sakārtot ventilācijas sistēmu mājoklī un apkures katla telpā, kā arī veikt apkures katla modernizāciju.

"Enerģija G" valdes loceklis un projektu vadītājs Guntis Šantars un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju institūta direktors un profesors Egils Dzelzītis norāda – svaigs gaiss nepieciešams ne tikai augiem un dzīvām radībām, bet arī apkures iekārtai. Tieši tādēļ pirms apkures sezonas sākšanās ir vērts padomāt par ventilācijas sistēmas sakārtošanu, lai degšanas process telpā netiktu slāpēts. Ja apkures telpā nav ierīkota speciāla ventilācija, tā ziemas laikā tā būs jāvēdina katru dienu – un daļēji atvērts logs vai "ziemas vēdināšana" šajā gadījumā nenodrošinās pietiekamu gaisa apmaiņu un radīs nevajadzīgus siltuma zudumus (šis padoms gan neattiecas uz turbo un kondensācijas katliem, kas gaisu degšanai uzņem no ārpuses vai citā veidā). Lai apkures katls darbotos efektīvi, telpā jānodrošina skābeklis pietiekamā daudzumā, piemēram, lai sadedzinātu vienu kubikmetru dabasgāzes, telpā nepieciešams aptuveni 10 kubikmetra gaisa.

Laba ventilēšanas sistēma arīdzan pazeminās mitruma līmeni telpās, kas bieži vien ir pie vainas vēlmei māju uzsildīt vairāk, nekā tas būtu nepieciešams. "Ja telpās nav mitruma, tad sajūtās māja ir silta, bet, ja mājās ir mitrums, un temperatūra tajā tāda pati, cilvēkam būs sajūta, ka ir auksti, un viņš automātiski slēgs lielāku temperatūru," skaidro Šantars un atzīst – pareizai ventilēšanas sistēmai jāsākas jau ar būvprojektu un tās pareiza un kvalitatīva izveide mājoklī prasīs gana lielus ieguldījumus, taču ilgtermiņā šis solis atmaksāsies.

RTU profesors atzīmē: "Eiropas Komisija bija norādījusi – ja telpā temperatūru pazemināsim par diviem grādiem, tad apkures sezonas laikā visa Eiropas Savienība varētu iztikt bez Krievijas gāzes." Temperatūras samazināšana telpā pat par vienu grādu palīdzēs ietaupīt četrus līdz piecus procentus no visas siltumenerģijas, piebilst Šantars.

Lai mājoklī apsildītu gudri un samazinātu rēķinā redzamo ciparu, eksperti iesaka veikt apkures iekārtas modernizāciju. Jo ātrāk iesim ceļā uz modernizāciju, piemēram, aprīkosim apkures iekārtu ar piemērotu temperatūras regulatoru, jo mazāks būs ikmēneša saņemtais rēķins par apkuri. Lietojot novecojušu apkures katlu visu apkures sezonu pie nemainīgi augstas temperatūras, tiek panākti lieli siltuma zudumi – rezultātā apkures katla lietderības koeficients var nokristies no 100 vai 110 līdz pat 60 procentiem.

Mūsdienās apkures katlu automātiku iespējams aprīkot ar āra vai telpas vadītu temperatūras regulatoru, kas katlam liks ieslēgties un izslēgties pēc nepieciešamības, tādējādi nodrošinot iepriekš noteikto telpas temperatūru, kā arī to, ka apkures sistēma nekad lieki netiks pārkarsēta. Regulatora izmantošana mājsaimniecībā ļauj ietaupīt aptuveni 150 eiro gadā, turklāt tā iegāde un uzstādīšana atmaksājas jau viena gada laikā. "Enerģija G" pārstāvis gan atzīst, ka bieži vien regulatori un papildu automātika tiek uzstādīta, bet realitātē izmantota netiek. Šajā gadījumā katram jāsaprot, ka naudas ietaupījums slēpjas vien dažu pogu spiediena attālumā, tādēļ jāapgūst regulatora lietošana, kas nav sarežģītāka par ikdienā plaši izmantotajiem viedtālruņiem. Ja apkures katlu automātika jau ir uzstādīta, vasara ir īstais laiks pārbaudīt, vai tā strādā, kā nākas un ir pietiekami mūsdienīga.

Savukārt uzstādot radiatoru termostatiskos vārstus, katrā mājoklī esošajā istabā būs iespējams iestatīt optimālu temperatūru, piemēram, kamēr dzīvojamā istabā jutīsies omulīgi 21 līdz 25 grādos, koridorā, kur uzturies salīdzinoši maz, vari iestatīt 16 grādus.

Šādā veidā ērti aukstajos mēnešos iespējams noregulēt mājoklī esošo temperatūru nakts laikā, ja atrodies darbā vai baudi atvaļinājumu. "Enerģija G" eksperts gan atgādina, ka diennakts laikā temperatūru nevajadzētu mainīt vairāk nekā trīs līdz piecu grādu diapazonā, pretējā gadījumā iespējams panākt pretējo – iekārta silda vairāk un patērē vairāk kurināmā.

Vairāk par to, kā ekonomēt apkures sezonā, piedomājot par elementārām lietām, piemēram, aizkaru uzstādīšanas telpās un apkures katla galveno detaļu pārbaudes pirms apkures sezonas, vari uzzināt "Delfi Plus" rakstā "Vienkārši veidi, kā ietaupīt vairākus simtus eiro. Ieteikumi apkures katlu īpašniekiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!