Foto: Shutterstock
Pelējums ne vien izskatās neglīti, bet var atstāt arī negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību. Taču, to ieraugot, nevajag saķert galvu – ar to ir iespējams cīnīties, turklāt, piedomājot par veselīgas vides radīšanu mājās, novērst arī tā atkārtotu rašanos.

Augstā mitruma dēļ pelējums visbiežāk veidojas pagrabos un vannasistabās, kā arī telpās, kas netiek caurstaigātas un vēdinātas pietiekami bieži, taču tas var skart jebko – pat guļamistabu. Visbiežāk mitrums uzkrājas griestos istabas stūros, kā arī aiz mēbelēm, kas novietotas cieši klāt sienai.

"Pelējums nedzīvo gaisa straumē, taču istabas stūros gaisa plūsma ir apgrūtināta, jo to bieži vien bloķē skapji vai citas mēbeles, tāpēc pelējums ieperinās tieši tur. Pirms vairākiem gadu desmitiem celtās mājas, piemēram, Hruščova laika, lietuviešu projekta, kā arī 119., 467. u.c. sēriju nami, ir lieliski piemēri, jo, dzīvokļos uzstādot PVC logus, gaisa apmaiņa nenotiek un, iztiekot bez vēdināšanas, veidojas pelējums, it sevišķi gala dzīvokļos. Taču arī ar to iespējams cīnīties," portālam "Māja&Dārzs" norādījis sertificēts būvinženieris Juris Biršs. Būvinženiera ieteikumus cīņā ar pelējumu, uzzini šajā "Delfi" rakstā.

Vislabākais veids, kā izvairīties no pelējuma rašanās, ir kontrolēt mitruma līmeni telpās. Jo pat pēc tīrīšanas darbiem pelējums agri vai vēlu atgriezīsies, ja telpa aizvien būs patstāvīgi mitra un ar sliktu ventilāciju. Lai novērstu pelējuma veidošanos, mitruma līmenis vannasistabā nedrīkst pārsniegt 50 procentus. Kontrolēt mitruma līmeni palīdzēs gaisa kondicionieris vai gaisa sausinātājs.

Pirms ķeries klāt remontdarbiem, kuri paredz sienu krāsošanu, iegādājies pretpelējuma piedevu, kuru pievienot klāt krāsai, pasargājot jauno remontu. Tāpat svarīgi uzturēt darba kārtībā santehniku, lai novērstu ūdens noplūdi.

Pēc mazgāšanās svarīgi kārtīgi izvēdināt vannasistabu, kā arī atstāt vaļā dušas kabīnes durvis, lai samazinātu mitruma līmeni. Cits veids, kā mazināt mitruma līmeni dušas kabīnē, ir noslaucīt slapjās virsmas ar sausu dvieli pēc pēdējās mazgāšanās. Ja vannasistabā ir dušas aizkari, izvēlies tos no materiāla, kas ātri žūst un ir viegli kopjams, lai izvairītos no ziepju nogulšņu uzkrāšanos, kas veicina pelējumu.

Ko darīt, ja pelējums jau paspējis apskādēt tavu mājokli? Ir gana daudz efektīvu risinājumu un līdzekļu, kas palīdzēs tikt galā ar pelējuma radītajiem postījumiem. Ar dažādām metodēm un ekspertu padomiem vari iepazīties turpmākajos rakstos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!