Foto: Shutterstock
Veicot vannaistabas ģenerāltīrīšanu, nevajag aizmirst arī par flīžu šuvju attīrīšanu. Padomos, kā atpazīt īsto netīrumu vaininieku un kā ar to cīnīties, skaidro "Hansas Flīžu tirgus" direktore Lilita Saulīte.

Taukainas konsistences pārklājums ar melniem punktiem vai joslām norāda uz pelējuma klātbūtni. Atbrīvoties no pelējuma palīdzēs parastais degvīns vai metilspirts. Ilgstoša un noturīga pelējuma gadījumā – tikai ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi. Pelējuma gadījumā silikona šuves atjauno pilnībā.

Putekļu, ziepju nogulšņu un ādas atmirušo šūnu radītus netīrumus atpazīst pēc pelēkiem un brūnganiem traipiem. Tīra ar cepamā pulvera un ūdens pastu, zobu pastu vai sodas un ūdens maisījumu ar lietotu zobu suku vai speciāli šuvju tīrīšanai paredzētu birstīti.

Dzeltenīgas krāsas šuves norāda uz kaļķakmeni. To var iztīrīt ar dzeramās sodas un silta ūdens šķīdumu, arī ņemot palīgā zobu birsti. Maisījumu ar zobu birstes palīdzību ierīvē šuvēs un pēc tam notīra ar mitru drānu.

Beidzot tīrīšanu, pārbauda, vai nav bojāti silikona savienojumi starp izlietni/vannu vai tualeti un sienu. Ja nepieciešams veco silikonu iztīra ar celtniecības nazi un šuves piepilda ar jaunu silikona maisījumu. Silikona savienojumus iesaka nomainīt apmēram reizi divos gados. No pieredzes – šuvju platumam, lai silikons turētos, jābūt vismaz 3 milimetriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!