Foto: Shutterstock
Vīna dzeršanu var uzskatīt par lietderīgu nodarbi no vairākiem aspektiem. Ne reizi vien ir dzirdēts, ka sarkanvīns saprātīgos daudzumos ir veselībai pat ļoti noderīgs produkts. Bet, vai zināji, ka tu vari piešķirt otro dzīvību arī vīna korķiem, jo, kā izrādās, tiem ir ļoti plašs pielietojums.

Iespējams, ka atceries vēl ne tik senos laikus, kad vīna korķi tika aizbāzti aiz alumīnija katlu vākiem, lai, neizmantojot dvieli, varētu nocelt sakarsušo vāku no verdošā ūdens grāpja.Bet, kur gan vēl var izmantot korķi? Corkforest.org padomi tev palīdzēs rast iedvesmu, lai, saudzējot dabu un savus līdzekļus, izveidotu skaistus dekorus un mājai noderīgus priekšmetus, jo korķis ir ne tikai dabīgs, bet arī vizuāli skaists materiāls.

Eiropas dienvidrietumos un Āfrikas ziemeļrietumos zaļo mūžzaļās korķa ozola birzis. Šie varenie koki spēj sasniegt pat 20 metru augstumu. Koka vērtīgākā daļa ir tā miza un,kaut arī zināmākais šī materiāla pielietošanas veids ir pudeļu korķi, to plaši izmanto gan būvniecībā, gan dažādu interjera priekšmetu, apavu un rotu izgatavošanā.

Bet, kur gan vēl var izmantot korķi? Corkforest.org padomi tev palīdzēs rast iedvesmu, lai, saudzējot dabu un savus līdzekļus, izveidotu skaistus dekorus un mājai noderīgus priekšmetus, jo korķis ir ne tikai dabīgs, bet arī vizuāli skaists materiāls.

Eiropas dienvidrietumos un Āfrikas ziemeļrietumos zaļo mūžzaļās korķa ozola birzis. Šie varenie koki spēj sasniegt pat 20 metru augstumu. Koka vērtīgākā daļa ir tā miza, no kuras tiek ražoti vīna pudeļu aizbāžņi. Koka miza atjaunojas 10–12 gadu periodā, taču koka mūžs ir 150–250 gadi. Kaut arī zināmākais šī materiāla pielietošanas veids ir pudeļu korķi, to plaši izmanto gan būvniecībā, gan dažādu interjera priekšmetu, apavu un rotu izgatavošanā. 

Interjera dekori

Pats vienkāršākais veids, kā izmantot vīna korķus- saber tos caurspīdīgā stikla vāzē. Tas ir ātrs veids, kā iespējams pagatavot dabīgu un skaistu interjera priekšmetu. 

Ja tev trūkst iedvesmas nodarbēm, ar ko īsināt laiku garajos rudens vakaros - sagriez korķus apmēram centimetru biezās ripiņās un aplīmē dāvanu kastītes, vāzes, svečturus, traukus vai citus interjera priekšmetus. Viena no korķa labajām īpašībām ir spēja saglabāt siltumu, tādēļ ir vērts papūlēties, lai ar to izdekorētu, piemēram, savu rīta kafijas krūzi. 

Ziņojumu dēlis 

Ja tev ir iekrājušies 50 -60 korķi, vari tos izmantot, lai pagatavotu ne dekoratīvu, bet arī praktisku ziņojumu dēli. Izvēlies sev tīkamāko izmēru, ņem koka rāmi, tāda paša izmēra kartona plāksni un, izmantojot PVA līmi vai karstās līmes pistoli, vienu pie otra piestiprini vīna korķus. 

Ja materiāla nav tik daudz, korķus vari arī pārgriezt uz pusēm, ar gludo daļu līmējot uz kartona. Atceries, ka korķiem jābūt vienāda izmēra, lai nerastos spraugas. Uz šīs dekoratīvās korķu sienas varēsi piespraust zīmītes ģimenes locekļiem, iepirkumu sarakstu, vakariņu ēdienkarti vai atgādinājumus par nozīmīgiem pasākumiem.

Drošs pannas paliktnis

Lai izveidotu praktisku, karstumizturīgu virtuves dēlīti no vīna pudeļu korķiem, tev nav jāizdzer 100 pudeles vīna, ar pāris mājas ballītēm būs gana, lai tavā mājā ienāktu jauns interjera dekors. 

Pagatavošana gaužām vienkārša – sagriez korķi 2 centimetru ripiņās un salīmē to sānus vienu pie otra, izveidojot vēlamo formu. Nu tavs galds un virtuves darba virsma būs pasargāti no karstajiem pannu un katlu dibeniem.

Ļauj vaļu iztēlei

Pudeļu korķiem piemīt dabiska krāsa un interesanta faktūra, tāpēc, pieliekot izdomu, to izmantošanas iespējas ir teju bezgalīgas. Vīna korķi var iegūt otro elpu, kļūstot ne tikai atdzīvinot tavu interjeru, vai būt praktiski noderīgi virtuvē. No tiem vari pagatavot arī auskarus, dabīgas rotaļlietas mazulim, dekoratīvus durvju aizkarus, pēdām patīkamu vannas istabas paklājiņu vai pat asprātīgi noslēpt korķī zibatmiņu. Šī pārsteidzošā materiāla iespējas nudien ir teju neizsmeļamas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!