Foto: Shutterstock
Labi iekārtota terase ir brīnišķīga vieta, lai ieturētu maltīti vai vienkārši atpūstos ģimenes vai draugu lokā. Un tieši aprīļa un maija mēneši ir labākais laiks, kad uzsākt terases iekārtošanu.

Terase lieliski pildīs savu funkciju, ja tajā iekārtos atpūtas zonu ar sēdvietām un ēdamzonu. Par to, kā iekārtot jaunu vai atsvaidzināt jau esošās terases izskatu, stāsta veikalu tīkla ''K-rauta'' dizaina konsultante Alīna Eglīte.

Sagatavošanās darbi terases izveidei

Ja esi izdomājis, kā pievienot terasi mājoklim, ir jānovērtē, cik lieli sagatavošanās darbi ir jāveic piebūves īstenošanai un vai to iespējams paveikt pašu spēkiem. Kritiski jāizvērtē tādas lietas kā zemes līdzenums un konstrukcijas iespēju pievienot ēkai, tāpat arī – vai terasei būs nepieciešams jumta segums. Ja nav vēlme vai iespējas veidot jumtu, iespējams to aizstāt ar terasē novietotu saules vai lietus sargu. Kad namsaimnieks izlēmis, kāda veida terasi vēlas, ir jāizstrādā projekts un jāaprēķina nepieciešamo materiālu daudzums.

Mājīguma panākumu atslēga

Lai terasē panāktu mājīgu atpūtas noskaņu, iekārtošanā nav noteikti jāiegulda milzīga piepūle, uzskata dizaina konsultant. Ja namsaimniekam jau ir izveidota terase, iespējams, pēc ziemas būs nepieciešams atsvaidzināt tās izskatu. Ja grīdas dēļu vai terases margu krāsa ir izbalējusi, vislabāk noderēs terases eļļas un krāsas, ar kurām var atsvaidzināt vai pilnībā pārvērst terases izskatu.

Foto: Shutterstock

Savukārt, lai papildinātu terases vizuālo izskatu, var izvēlēties dažādus aksesuārus, piemēram, dārza figūras, sveču stendus, akmens puķupodus, ziedus, dekoratīvus āra gaismekļus un dažādus augus. Arī gaismas ķermeņi dārzā pildīs gan apgaismojuma funkciju, gan arī papildinās kopējo izskatu kā dekoratīvais elements. Šovasar nevajag baidīties izmantot dažādu krāsu salikumus, tas atdzīvinās jau esošās terases izskatu ar svaigiem vasaras toņiem un terase iegūs pievilcīgu skatu. Ja terase ir ar sienām, tad tās apdari var dekorēt, izmantojot flīzes, oļus, ķieģeļus, arī dekoratīvo apmetumu vai krāsas.

Mēbeles terasei

Pērkot mēbeles terasei, vislabāko efektu izdosies izveidot, to iekārtojot vienā stilā. Šai konstrukcijai piestāvēs dārza galds, krēsli, nojumes, šūpuļkrēsls, turklāt tas viss lieliski papildinās terases interjeru un padarīs to omulīgu un funkcionālu. Koka krēslus, kas varbūt nav tik ērti ilgstošai sēdēšanai, papildini ar mīkstiem, spilveniem līdzīgiem paliktņiem.

Tā kā mūsu platuma grādos siltas dienas nav tik bieži, cik gribētos, terasē var iekārtot terases sildītājus un sildlampas, kas ļaus pavairot siltos vasaras vakarus.

Ja esi plānojis šosezon atjaunot vai no jauna veidot terasi, aktuāls jautājums noteikti ir segums. Šajā sakarā portāls TavaMāja.lv iepazinās ar aktuālajiem segumiem, plašāk aprakstot pēdējo gadu inovāciju – koksnes polimēra dēļus. Vairāk par šo terases segumu lasi šeit.

Iedvesmas foto terases iekārtošanai:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!